Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Румунія передасть Patriot в рамках безпекової угоди з Україною

Президент України Володимир Зеленський і президент Румунії Клаус Йоганніс підписали у Вашингтоні Угоду про співробітництво у сфері безпеки між державами.

Згідно з нею Румунія передасть Україні систему Patriot і сприятиме максимально швидкому транзиту всієї необхідної техніки своєю територією.

Про це повідомляється на сайті глави Української держави.

"Румунія допомагатиме Україні в розмінуванні Чорного моря та надаватиме підтримку через інструменти ЄС і НАТО. Офіційний Бухарест разом із партнерами також допомагатиме навчальному центру F-16 для підготовки українських пілотів, сприяючи таким чином коаліції спроможностей військово-повітряних сил. Румунія підтримуватиме оборонну промисловість нашої країни", - повідомляється на сайті. 

Особливістю угоди є пункти щодо зміцнення безпеки в Чорноморському регіоні. Окремі блоки стосуються розвідки, контррозвідки, кібербезпеки, інформбезпеки, гуманітарного розмінування, санкцій, відновлення та відбудови України. Також зафіксовано механізм 24-годинного екстреного реагування в разі повторної агресії РФ проти України або значної ескалації.

Україна та Румунія уклали безпекову угоду на виконання Спільної декларації G7 про підтримку України від 12 липня 2023 року. Загалом Україна підписала вже 23 двосторонні безпекові угоди: з Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією, Бельгією, Португалією, Швецією, Ісландією, Норвегією, Японією, США, ЄС, Естонією, Литвою, Польщею, Люксембургом і Румунією.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ