Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Самоорганізація українців в Криму в 1917 році – обговорення
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Самоорганізація українців в Криму в 1917 році – обговорення

29 серпня в Києві відбудеться публічний діалог з історії «Українська революція на Півдні: перший досвід регіональної самоорганізації українців Криму у 1917 році». Захід приурочено до століття проведення у Сімферополі першого з’їзду українців Криму та Північної Таврії

Планується, що історик та координатор Таврійської гуманітарної платформи Андрій Іванець зробить доповідь на тему «Український національний рух в Криму в 1917 – на початку 1918 рр.», співробітник Українського інституту національної пам’яті севастополець Максим Майоров розповість про український національний рух у Севастополі в 1917 – на початку 1918 рр., кандидат політичних наук  Олександр Палій висвітлить тему «Перші слов’яни в Криму», а координатор медіа-напрямку Кримської правозахисної групи Ірина Сєдова – «Дискримінація українців в тимчасово окупованому Криму». Після чого відбудеться діалог експертів і присутніх щодо подій сторічної давнини та сучасний стан українців Криму.

«У тимчасово окупованому Криму не згадають про столітній ювілей першого з’їзду українських організацій Таврії в Сімферополі. Невід’ємною складовою курсу окупантів на асиміляцію кримських українців, який не приховає жодна пропагандистська димова завіса, є маніпуляції історичною пам′яттю. Адже навіщо «неіснуючим» або «поселеним у 1954 році в Криму» українцям знати правду про своє минуле? Тому ми на вільній території країни маємо говорити про минуле кримських українців», - переконаний А. Іванець.

За його словами, з’їзд представників українських організацій Таврії у 1917 році став першим досвідом самоорганізації українців Криму та  материкової частини губернії у регіональному масштабі. З іншого боку, проведення цього з’їзду було однією з віх завершення початкового етапу самоорганізації українців у загальнонаціональному масштабі, адже Таврійська губернія стала останньою серед 9-ти українських губерній, де відбувся подібний форум.

За підсумками обговорення можуть бути підготовлені звернення до органів влади з проблем українців Криму.

Діалог відбудеться 29 серпня, у вівторок, о 18:00 за адресою: м. Київ, галерея «Хлібня» Національного музею «Софія Київського», вул. Володимирська, 24.

Український інститут національної пам’яті

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ