Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Самосуд над мародерами – справедливість чи закон?

З часу запровадження військового стану громадяни запустили країною цілий флешмоб. Кожного спійманого на місці злочину мародера вони прикручують харчовою плівкою до стовпа, знімають штани винуватцю та б’ють. У такому вигляді людина змушена перебувати на вулиці до приїзду поліції.

Як повідомили Гал-інфо в Хмельницькій обласній прокуратурі, є такі випадки і у Хмельницькій області. Зокрема у м. Нетішин, м. Кам’янець-Подільський та м. Хмельницький. Відомості про всі факти вчинення затриманими особами майнових злочинів внесенні до Єдиного реєстру досудових розслідувань, тривають слідчі дії.

Ніхто не заперечуватиме, що на даний час багато хто промишляє крадіжкою. Але прив’язування до стовпа та «наука батогом» є порушенням прав людини та вимагає притягнення до відповідальності. Подібні дії активістів є відвертим самосудом.

"Самосуд може мати різні форми прояву, але індивідуальні розправи, які вчиняються задля помсти є неприпустимими — вони мало чим відрізняються від умисного злочину. Боротися з мародерами - це схвально, але не такими методами" - зазначає керівник обласної прокуратури Олексій Олійник.

Такі дії знаходиться повністю за межами закону. Їх ознаки об’єктивно не вписуються у вимоги ст. 36 та ст. 38 Кримінального кодексу України, які регламентують право на необхідну оборону та затримання особи, яка вчинила злочин. Вони можуть відповідати ознакам, передбаченим ст. 115, ст. 121 та іншими статтями Кримінального кодексу України.

Маємо випадок у Волинській області коли від побиття людина померла. Зрозумійте – це є таким самим злочином як і те, що ця особа вчинила чи намагалась вчинити.

Верховною Радою України прийнято Закон України «Про мародерство», відповідно до якого посилено покарання за вказаний злочин, а також внесено зміни та доповнення до окремих статей Кримінального кодексу України кваліфікуючою ознакою – вчинення в умовах воєнного або надзвичайного стану.

Відтепер за крадіжку, розбій, грабіж, вимагання, привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем злочинці сидітимуть за ґратами значно довше.

Тому закликаємо всіх хто став свідком вчинення злочинів ЗВЕРТАТИСЬ ДО ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ. Зловмисники будуть затриманні та неминуче притягнуті до кримінальної відповідальності.

Нагадуємо, що відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ