Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Сапери ВМС ЗСУ показали, як утилізовують російські «сюрпризи»

Фото: АрміяInform
Фото: АрміяInform
Фото: АрміяInform
Фото: АрміяInform
Фото: АрміяInform
Фото: АрміяInform
Фото: АрміяInform
Фото: АрміяInform
Фото: АрміяInform
Фото: АрміяInform
1/5
Попри спеку сапери окремої артилерійської бригади ВМС України метр за метром проходять місцевість зі щупом та міношукачем.

Про це повідомили у пресслужбі ВМС ЗС України за матеріалами Інформагентство АрміяInform

— Щодня підриваємо знахідки, — розповідає сапер Олександр на псевдо «Фахівець». — Найбільшою проблемою сьогодні є звичайна трава. Потрібно постійно вдивлятися, шукати ознаки мінування. Міношукач, звісно, допомагає, але й ворог залишив такі «сюрпризи» з пластику, які знайти дуже важко.

Сапери — це ті, хто завжди йде першим під час зачищення, розвідки посадок і полів, проводять розмінування позицій, які займатимуть підрозділи, а в разі виявлення мінно-вибухових пасток — утилізують їх. Сьогодні робота саперів артилерійської бригади є дуже актуальною, адже розрахунки гармашів постійно курсують місцевістю, змінюючи локації цілодобово знищують ворога на тому березі.

— Наш підрозділ не займається гуманітарним розмінуванням, адже головне наше завдання — це саме безпека підрозділів і розрахунків, які заходитимуть на ці території для ведення вогню, — продовжує розповідь «Фахівець». — І хоча ворога з цього берега вже давно прогнали, багато місць, особливо у червоній зоні, ще досі залишаються небезпечними.

Повільно й виважено вони перевіряють ледь не кожен сантиметр дороги, лісосмуги, колишні позиції ворога, бо знають, що кожна помилка коштуватиме занадто дорого.

— Зараз ми стягнули всі міни й будемо знищувати. Для ініціації заряду використовуватимемо тротилові шашки. Боєприпаси, які можна переносити, зносимо в це місце й потім там їх підриваємо. Є такі, які не можна переносити, наприклад, якісь боєприпаси зі скрученими підривниками, які впали або з якоїсь причини не розірвались, — додав Олександр.

Ворог тут мав достатньо часу, щоб усе ретельно замінувати. Особливо підступні пастки вони зробили під час відступу. Біля всіх доріг, усіх об’їздів по ґрунтових дорогах вони позакопували пластикові міни, що значно збільшує кількість потрібного часу на пошук.

— Буває так, що під противотанковими ворог ставив міни-сюрпризи, коли ти думаєш, що це просто міна, але за ними ще стоять протипіхотні, направлені спеціально для саперів, які будуть знімати, — поділився сапер на псевдо «Хотабич». — Понад усе в червоній зоні заміновано посадки, тому що там більше можливості в них було замаскувати це все. Розтяжки у траві, під землею, біля дерев і кущів. Тобто це з першого погляду не побачиш, і потрібно дуже ретельно та обережно там працювати.

Діяльність сапера потребує неймовірної концентрації уваги та сталевої витримки. Найголовніший принцип, кажуть захисники, — не поспішати та постійно бути зосередженим. Лише за кілька годин роботи сапери виявили 52 різноманітні міни та снаряди. Загалом це близько двохсот кілограмів вибухівки у тротиловому еквіваленті.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ