Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Шахрайство по-провінційному: за один злочин в Сокалі винесли два вироки

Як випливає з матеріалів Єдиного державного реєстру судових рішень, з початку року Сокальським районним судом Львівської області було винесено два вироки щодо уродженця села Вербове Сокальського району, непрацюючого, який незаконно отримав державну соціальну допомогу одиноким матерям. Обидва вироки стосуються одного і того ж злочину (різних епізодів) і щодо них ухвалили однакове покарання – у вигляді штрафу розміром 850 грн.

Йдеться, зокрема про вирок Сокальського районного суду Львівської області від 11.08.2021 року - за ч. 2 ст. 190 КК України (шахрайство, вчинене повторно).

У цьому судовому рішенні зазначено, що обвинувачений 08.05.2019 року звернувся в Управління соціального захисту населення Сокальської районної державної адміністрації із заявою про призначення йому державної
соціальної допомоги одиноким матерям. При цьому «умисно з корисливих мотивів, з метою незаконного отримання вказаної допомоги, приховав відомості щодо наявності в нього за період з 01.11.2018 р. по 30.04.2019 р. джерела доходу від офіційного працевлаштування на посаді вальника лісу в ДП «Жовківське лісове господарство» та отримання заробітної плати за місцем роботи». Внаслідок чого «повторно шахрайським способом заволодів Державною соціальною допомогою одиноким матерям за період з 01.05.2019р. по 01.07.2019р.», враховуючи, що йому безпідставно було нараховано та виплачено грошові кошти на загальну суму 6601,36 грн.

У судовому рішенні також вказано, що під час досудового розслідування 28.09.2020 року між начальником Сокальського відділу Червоноградської місцевої прокуратури Пастухом Андрієм Євгеновичем з однієї сторони та обвинуваченим і його захисником з другої сторони, було укладено угоду про визнання винуватості.

Відповідно до змісту угоди обвинувачений повністю визнав свою винуватість у вчиненому, щиро розкаявся, відшкодував завдану державі шкоду в повному обсязі, активно сприяв розкриттю та розслідуванню кримінального правопорушення.

Попередній аналогічний вирок Сокальським райсудом було ухвалено 20.01.2021 року - за ч. 1 ст. 190 (шахрайство), ч. 1. ст. 358 та ч. 4 ст. 358 КК України - йдеться про підроблення офіційного документа (декларації про доходи) та використання завідомо підробленого документа. У цьому судовому рішенні також зазначено, що обвинувачений приховав відомості про те, що офіційно був працевлаштованим на посаді вальника лісу в ДП «Жовківське лісове господарство» та отримував за місцем роботи заробітну плату. У результаті - надалі безпідставно отримав «Державну соціальну допомогу одиноким матерям за період з листопада 2018 по травень 2019 на загальну суму 21417,20 грн».

Далі у вироку вказано, що під час досудового розслідування 28.09.2020 року начальник Сокальського відділу Червоноградської місцевої прокуратури Пастух А.Є. та підозрюваний за участю захисника, діючи добровільно, без застосування насильства та примусу, уклали угоду про визнання винуватості.

Тобто угода про визнання винуватості у даній кримінальній справі була укладена у той самий день, що й у справі за ч. 1 ст. 190 КК України, про яку йдеться у вироку суду від 11.08.2021 року. Водночас зі змісту оприлюднених в судовому реєстрі вироків невідомо (тобто ніяк не вбачається), для чого правоохоронці відкрили та розслідували два кримінальних провадження, за якими надалі судом було ухвалено два вироки за один злочин.

Однак припустити можна й таке: на фактично дрібних «шахрайських» справах, у яких фігурував безробітний вальник лісу, місцева поліція та прокуратура могли «вальнути» для звітності потрібні показники.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ