Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Світу: Сімя дипломата Валленберга, який рятував євреїв, подала в суд на ФСБ
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Сім'я дипломата Валленберга, який рятував євреїв, подала в суд на ФСБ

Родичі шведського дипломата Рауля Валленберга, який рятував євреїв за часів Голокосту і зник в СРСР, подали позов до ФСБ з вимогою зобов'язати спецслужбу надати інформацію про нього, повідомляє kasparov.ru з посиланням на Івана Павлова, голову юридичного об'єднання "Команда 29", яке представлятиме в суді інтереси родичів шведа

Позов поданий в Міщанський районний суд. Сім'я вимагає надати доступ до оригіналів документів і позацензурних копій. Як пояснюють в "Команді 29", досі родичам надавали лише неповні та відцензуровані записи. "Доля Рауля Валленберга - одна з найбільших містифікацій в історії Росії. Документам, які запитують рідні Валленберга, вже 70 років, і доступ до них має бути відкритий.    Росія досі відмовляється надати оригінали документів.   Тепер ми готові домагатися інформації в судовому порядку. Ця справа - не тільки можливість відновити пам'ять про видатну людину, а й сильний аргумент у боротьбі за відкриття архівів ФСБ і інших відомств", - говорить Павлов.  

Рауль Валленберг був першим секретарем дипломатичного представництва Швеції в Будапешті і, користуючись своїм статусом, видавав євреям шведські паспорти, що дозволяло уникнути репресій, які нацисти проводили щодо євреїв. Також Валленберг вплинув на збереження будапештського гетто, за різними оцінками, число врятованих ним життів досягає 100 тисяч чоловік.   Після того, як у лютому 1945 року радянські війська зайняли Будапешт, Валленберга затримали за підозрою у співпраці з нацистами і відправили в Москву, в тюрму на Луб'янці. До 1957 року радянські дипломати стверджували, що їм нічого не відомо про долю Валленберга, але пізніше з'явилася нова офіційна версія: дипломат помер в 1947 році від інфаркту. При цьому збереглися непідтверджені дані про те, що той жив і після цієї дати.

Російська прокуратура 2000 року реабілітувала його і оголосила, що Валленберг був "затриманий і заарештований під виглядом військовополоненого і містився тривалий час аж до його загибелі в радянських тюрмах, підозрюваний у шпигунстві на користь іноземних розвідок".  

Сім'я Валленберга продовжила домагатися права на ознайомлення зі справжніми невідцензурованими документами.

expres.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ