Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

SpaceX заявила, що не оплачуватиме послуги Starlink в Україні

Компанія SpaceX Маска каже, що більше не може оплачувати важливі супутникові послуги в Україні та просить Пентагон взяти на себе цю плату.

Як повідомило видання CNN, минулого місяця SpaceX відправив листа до Пентагону, в якому було прохання Пентагону взяти на себе фінансування урядового та військового використання Starlink Україною.

Відтоді, як Starlink почали прибувати в Україну, а саме навесні минулого року, супутникові інтернет-термінали, виготовлені компанією SpaceX Ілона Маска, стали важливим джерелом зв’язку для української армії, дозволяючи їй воювати та залишатися на зв’язку, навіть коли мобільний телефон та інтернет-мережі були зруйновані війни з Росією.

Наразі близько 20 000 супутників Starlink було передано Україні. Як Ілон Маск написав у п’ятницю в Twitter, це коштувало SpaceX 80 мільйонів доларів і більш того перевищить 100 мільйонів доларів до кінця року.

Але ці благодійні внески можуть закінчитися, оскільки SpaceX попередила Пентагон, що може припинити фінансування служби в Україні. Документи, отримані CNN, показують, що минулого місяця компанія SpaceX надіслала листа до Пентагону, в якому говориться, що вона більше не може продовжувати фінансувати сервіс Starlink. У листі також міститься прохання до Пентагону взяти на себе фінансування урядового та військового використання Starlink в Україні, яке, як стверджує SpaceX, коштуватиме понад 120 мільйонів доларів до кінця року та може коштувати близько 400 мільйонів доларів протягом наступних 12 місяців.

«Ми не в змозі надалі дарувати термінали Україні або фінансувати існуючі термінали протягом невизначеного періоду часу», — написав Пентагону директор з державних продажів SpaceX у вересневому листі.

Серед документів SpaceX, що надіслані до Пентагону є раніше невідомий прямий запит щодо ще майже 8000 терміналів Starlink, який надісланий Маску в липні командувачем Збройних сил України Валерієм Залужним. Однак зовнішній консультант, який працює на SpaceX, написав, що SpaceX стикається з дуже складними рішеннями та не мають фінансову можливість надати якісь додаткові термінали чи послуги, як просив генерал Залужний.

Ілон Маск пропонує визнати Крим російським і провести референдум на окупованих територіях

Нагадаємо, нещодавно Ілон Маск потрапив у гучний скандал через свої вислови на сторінці у твітері щодо мирного рішення завершення війни. Ілон вирішив подарувати росії український Крим, назвавши належність Криму Україні "помилкою Хрущова".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ