Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Справу Лозинського передали до суду

Національне антикорупційне бюро України передало до суду справу колишнього заступника міністра розвитку громад та територій Василя Лозинського, якого звинувачують у вимаганні та отриманні хабаря в розмірі 400 тисяч доларів США.
Василь Лозинський

За даними слідства, влітку 2022 року уряд України виділив 1,41 мільярда гривень Міністерству розвитку громад та територій на закупівлю обладнання для забезпечення населення теплом взимку. Скориставшись цим, місцевий бізнесмен запропонував Лозинському, який на той час обіймав посаду заступника міністра, придбати в його фірми пересувні котельні за завищеними на 25-30% цінами.

Для прикриття завищених цін бізнесмен залучив підконтрольні йому фірми, які запропонували аналогічне обладнання за ще вищими цінами. Лозинський погодився на пропозицію в обмін на хабар у розмірі 40 мільйонів гривень.

22 січня 2022 року його було затримано співробітниками НАБУ під час отримання частини хабаря у розмірі 400 тисяч доларів. Лозинському оголошено про підозру за частиною 4 статті 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою). Після цього його було звільнено з посади рішенням Кабінету Міністрів.

На час слідства Лозинський перебував під цілодобовим домашнім арештом. 10 жовтня НАБУ оголосило про завершення розслідування щодо ексчиновника та його співучасників. Тепер справу передано до суду. Лозинському загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Нагадаємо, Василь Лозинський працював спеціалістом відділу міжнародних зв’язків Львівського університету внутрішніх справ. У 2008-2011 роках працював на різних посадах у Міністерстві фінансів, після цього очолював департамент економічного розвитку, торгівлі та промисловості Львівської ОДА.

У 2019 році він став першим заступником тодішнього голови ЛОДА Маркіяна Мальського, а через півроку його призначили першим заступником міністра розвитку громад.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ