Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Стартував всеукраїнський хоровий конкурс Щедрик Фест
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Стартував всеукраїнський хоровий конкурс «Щедрик Фест»

1 жовтня, у Міжнародний день музики, у заповіднику Софія Київська відбулася офіційна презентація Всеукраїнського хорового конкурсу «Щедрик фест», що пройде 26-29 грудня 2018 року у м.Покровську Донецької області. Про це йдеться у повідомленні УІНП.
Фото - Гал-інфо.

Проведення Конкурсу є частиною грандіозного міжнародного проекту з відзначення 100-річчя заснування Української Республіканської Капели під керівництвом Олександра Кошиця та світового тріумфу «Щедрика» в обробці Миколи Леонтовича. Кульмінаційною точку проекту буде обрання хору-переможця, який стане сучасним провідником культурної дипломатії України і здійснить світове концертне турне за маршрутом Капели, як це було сто років тому. 

Відбірковий етап,  в якому обируть по 6 хорів в кожній номінації (дитячі, однорідні та мішані хори) для участі у конкурсі, триватиме з 1 по 31 жовтня. Засвідчити готовність провести хоровий конкурс європейського зразка приїхали заступник голови Донецької обласної державної адміністрації Ігор Сергійович Стокоз, Покровський міський голова Руслан Валерійович Требушкін та керівник Донецького регіонального  відділення українського союзу промисловців та підприємців В’ячеслав Васильович Редько. З вітальним словом виступила радник Міністра культури, куратор програми «Український Схід» Анжеліка Рудницька, яка влучно зауважила, що відтепер культурним маркером міста Покровська на довгі роки стане «Щедрик», такий добре відомий у цілому світі. Ідеолог заходу Костянтин Петрович Воробйов розповів про символіку емблеми конкурсу: «Все просто. Щедрик на емблемі – це точна копія ластівки, яку зобразив на дерев’яній різьбленій сухарниці батько, Дмитро Леонтович, і подарував її сину, Миколі Леонтовичу. Можна сказати, що емблему нам подарувала сама родина Леонтовичів».

На презентації також були присутні члени журі конкурсу – заслужений діяч мистецтв України, хоровий диригент Олександр Леонідович Тарасенко та народна артистка України, хоровий диригент Галина Луківна Горбатенко. До складу журі конкурсу також увійшли сучасний український композитор Ігор Володимирович Щербаков, Президент Естонської хорової асоціації Рауль Тальмар та член художньої ради Угорської хорової асоціації Бенс Шандор. Присутні члени журі запевнили майбутніх конкурсантів у абсолютній прозорості та неупердженості судівських балів, які будуть підраховуватися за сучасною європейською системою оцінювання.

Справжньою родзинкою презентації став виступ зразкового дитячого хору «Ластівка» під керівництвом Оксани Урсатій. Юні хористи виконували духовну музику та добре відомі твори у обробці Миколи Леонтовича. Символічним  та надзвичайно зворушливим стало виконання дитячим хором «Щедрика». Цього разу присутні гості – музиканти не втрималися і несподівано підхопили добре відому мелодію. Презентація конкурсу «Щедрик Фест», традиційно для хорової спільноти, завершилася виконання многоліття, що пролунало з вуст імпровізованого об’єднаного хору всіх присутніх.

Головними засновниками і організаторами конкурсу “Щедрик Фест” є Донецька обласна державна адміністрація, міська державна адміністрація м. Покровська Донецької області, у співпраці з Хоровим товариством імені Миколи Леонтовича.

Нагадаємо, що до сторіччя відомого турне Української республіканської капели країнами Європи та США зусиллями Покровської міської ради (Донецька область) та Українського інституту національної пам’яті була зорганізована вулична фотовиставка «Культурна дипломатія України: світовий тріумф Щедрика». З вересня по грудень 2018 року вона демонструватиметься багатьма обласними містами країни.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ