Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Традицію Щедрого вечора в Україні планують внести до переліку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини поповнив елемент «Традиції Щедрого вечора в Україні». МКІП, Міністерство закордонних справ і ГО «Інститут культури України» продовжують працювати над внесенням цього елемента до переліку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Про це розказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв під час брифінгу, що відбувся в Києво-Печерській Лаврі. 

«Разом із традицією Щедрого вечора у Національному переліку вже 88 елементів нематеріальної культурної спадщини. Значно менше поки українських елементів у переліку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Але ця робота триває, зокрема, щодо внесення традиції Щедрування до світового списку. Збереження традицій в Україні було надзвичайним викликом протягом багатьох століть, адже імперська та радянська влада зробила все, щоб знищити ідентичність націй. Сьогодні одним із головних завдань держави є максимальне збереження традицій, які вирізняли українців серед інших і стали базою для нашої ідентичності», — сказав Ростислав Карандєєв.

Перша заступниця Міністра закордонних справ України Еміне Джапарова підкреслила, що створення для Національного списку досьє є важливим кроком для внесення традиції щедрування до списку ЮНЕСКО. 

«Процес внесення до переліку Всесвітньої спадщини розділено на кілька етапів. Передусім до 31 березня держава має подати це досьє до Секретаріату Конвенції з охорони нематеріальної спадщини. До червня – секретаріат оцінюватиме це досьє.  До вересня в України буде можливість внести правки, і близько грудня досьє потрапить до Комітету з охорони нематеріальної спадщини. Дійсно, процес не швидкий: від подачі досьє до самого розгляду Комітетом може тривати два роки», — пояснила Еміне Джапарова. 

Водночас співзасновниця ГО «Інститут культури України» та дослідниця української культури Марина Соботюк розповіла про традиції щедрування. Вона підкреслила, що цьогоріч Україна вперше святкує Щедрий вечір 31 грудня. Тож 1 січня українці зможуть маланкувати та посівати.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ