Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Створять 3D-моделі затонулих у Дніпрі човнів XVIII ст
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Створять 3D-моделі затонулих у Дніпрі човнів XVIII ст

Гідроархеологи протягом тижня досліджували на дні Дніпра Дубель-шлюпки, що затонули в 1739 році, і вже за кілька днів представлять їх 3D-моделі.
Фото з сайту reporter-ua.com

Про це повідомило видання Укрінформ з посиланням на керівника відділу охорони пам'яток заповідника "Хортиця" Дмитро Кобалія.

"Ми дослідили дві дубель-шлюпки, що затонули в 1739 році, в кінці російсько-турецької війни. Вони були знайдені давно. Наприклад, одне судно знайшли років 40 тому, друге - близько 20. Вони знаходяться на невеликих глибинах, близько 8 - 10 метрів", - сказав Кобалія.

Підводні роботи проводили учасники одеського клубу "Наварекс", представники київського університету Тараса Шевченка і місцеві активісти. Дослідники опублікували невеликий ролик про це.

Тепер гідроархеологи мають виробити 3D-модель затонулих суден.

"Думаю, до початку наступного тижня тривимірна модель буде готова. Потім планую зосередитися на виготовленні паспортів і внесенні кораблів до Державного реєстру нерухомих пам'яток України", - зазначив Кобалія.

А оскільки в Запоріжжі немає місця, де судна можна було б зберігати, їх поки краще залишити під водою, додав керівник відділу охорони пам'яток заповідника "Хортиця"

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ