Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Три покоління захисників України в одному муралі
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Три покоління захисників України в одному муралі

30 грудня 2018 року на будівлі Запорізького обласного театру ляльок на честь 100-річчя Української Революції відкрили мурал єдності поколінь захисників України. Про це інформує УІНП.

«Ми вшановуємо спробу відродження української державності на початку 20-го сторіччя. Ми знайшли досить цікаві нові факти з історії Української революції саме в Олександрівську, тобто Запоріжжі. Зокрема, це і події, пов’язані з Українськими січовими стрільцями та безпосередньо з переможним походом Петра Болбочана на Крим у 1918 році», – зазначив під час відкриття муралу директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної державної адміністрації Владислав Мороко.

На муралі зображено трьох захисників України. Перший – це збірний образ українського козака, другий – полковник армії Української Народної Республіки Петро Болбочан – саме його дивізія в 1918 році провела успішний кримський похід і встановила в Севастополі прапор України,  третій – боєць сучасної української армії, який протистоїть російській агресії.

Автором ескізу муралу є харківський художник, який народився у Запоріжжі – Михайло Дьяченко. Безпосередньо розпис зробив житель Запоріжжя Максим Тунік.

Роботи виконувались протягом двох тижнів. Кошти були виділені з обласного бюджету.

За словами Владислава Мороко, найближчими роками у Запоріжжі буде створено близько десяти муралів патріотичного спрямування.

У відкриті розпису також взяли участь представники різних конфесій. По завершенню відкриття вони провели спільну молитву за захисників України.

Нагадаємо, що Петро Болбочан – полковник Армії УНР, командувач однієї з найуспішніших операцій Армії УНР – звільнення Криму від більшовиків, що прискорило посилення й відкритої демонстрації проукраїнських настроїв серед моряків Чорноморського флоту й врешті призвело до підняття українського прапору 29 квітня 1918 року в Севастополі.

Саме Петро Болбочан є одним із 12 військових діячів, які увійшли до серії арт-плакатів «Військова еліта Української революції 1917-1921 років».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ