Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Тривають дискусії щодо надання Києву реактивних винищувачів — Politico

Захід побоюється ескалації, утім веде дискусії щодо забезпечення Києва сучасними літаками.
Фото: Getty Images

Як пише Politico з посиланням на західних військових чиновників і дипломатів, наразі між державами ведуться внутрішні дебати щодо постачання Україні реактивних винищувачів, які лобіюють українські офіційні особи за підтримки країн Балтії.

«Наступним природним кроком будуть винищувачі», — сказав дипломат з північноєвропейської країни, апелюючи до того, що Україна вже отримала американські «Абрамси» та німецькі «Леопарди»

Співрозмовники впевнені, що дебати, ймовірно, виявляться запеклішими, ніж суперечка щодо постачання танків.

"У Європі багато чиновників і дипломатів заявили, що їхні уряди більше не вважають цю ідею недоцільною, але побоювання ескалації залишаються високими",  —  йдеться у ЗМІ. 

Вашингтон сказав Києву, що постачання літаків «на цей час заборонено», — сказав цитований вище дипломат, але додав: Там є червона лінія, але минулого літа у нас була червона лінія на HIMARS [ракетні системи залпового вогню], і її теж перейшли. Наступними були бойові танки, і це прогрес».

Другий високопоставлений представник з Європи також відзначив швидкість, з якою зростає постачання західної зброї: «Сьогодні винищувачі абсолютно немислимі, — сказали вони, — але ми можемо провести цю дискусію через два-три тижні».

Уже 14 лютого міністри оборони країн-союзників України мають провести чергову зустріч у форматі "Рамштайн", де, як очікується, ключовим стане питання допомоги у вигляді авіації та підтримки з повітря.

Міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Хьокстра заявив минулого тижня в голландському парламенті, що його Кабмін розгляне можливість постачання винищувачів F-16, якщо про це попросить Київ. «Ми відкриті, немає табу», — сказав він.

Це сталося минулого місяця після коментарів міністра закордонних справ Словаччини Растислава Качера, який заявив Інтерфакс-Україна, що його уряд «готовий» передати Києву винищувачі МіГ-29 радянських часів, і розмовляє з партнерами по НАТО та президентом України Володимиром Зеленським про те, як це зробити.

Інші високопоставлені політики значно менш захоплені такою ідеєю. Канцлер Німеччини Олаф Шольц у середу виключив поставки винищувачів, посилаючись на необхідність запобігти подальшій військовій ескалації.

"Поставок винищувачів в Україну не буде", - сказав він. «Це стало ясно дуже рано, в тому числі від [президента] США».

Деякі офіційні особи вважають, що обговорення наступного місяця в Рамштайні буде більше зосереджено на виробленні плану на випадок непередбачених обставин, якщо реактивні винищувачі будуть терміново потрібні в майбутньому, а не на укладенні угоди щодо найближчих поставок.

Європейські дипломати погоджуються, що Захід спочатку захоче вичерпати всі інші варіанти повітряної підтримки, включаючи більше ударних безпілотників і, можливо, ракет великої дальності. 

Але ці особи також вказали на нещодавні рішення США як доказ того, що Вашингтон готується до дискусії щодо літаків.

У липні Палата представників США схвалила 100 мільйонів доларів на навчання українських пілотів з керування американськими винищувачами, а в жовтні Україна оголосила про відбір групи з кількох десятків пілотів для навчання на західних винищувачах.

Однак відправлення літаків було б серйозним матеріально-технічним завданням для союзників України. F-15 і F-16 потребують довгих якісних злітно-посадкових смуг, яких не вистачає в Україні. Експерти кажуть, що росії було б легко помітити будь-які спроби побудувати оперативні бази та завдати удару по них. Серед експертів є думки, що Україні більше підійшли б F-18 або Gripen  але їх досить мало. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ