Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: У 1920-их світ заговорив про Україну завдяки Кошицю
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У 1920-их світ заговорив про Україну завдяки Кошицю

Олександр Кошиць 1875-1944
Олександр Кошиць 1875-1944
Фото із сайту бібліотеки Конгресу США, Кошиць з учасницями хорової капели під час однієї із морських подорожей
Фото із сайту бібліотеки Конгресу США, Кошиць з учасницями хорової капели під час однієї із морських подорожей
1928-ий рік, Кошиць у Римі
1928-ий рік, Кошиць у Римі
1/3
Цього дня у 1944-ому помер хоровий диригент, композитор та етнограф Олександр Кошиць.

Тріумфом Кошиця було турне Української хорової капели у 1919-1924 роках, створеної за дорученням Симона Петлюри. Хор мав завоювати у світі симпатію до українців і новоствореної держави - УНР, з чим впорався більш, ніж успішно. Його керівником запропонували стати Олександру Кошицю.

«Український хор закінчив у нас свої гастролі зі справжнім апофеозом. Він не тільки досяг своєї поважної мети, а й переконливо довів, що Україна має античну цивілізацію, пречудовий і багатющий фольклор, що переконливо підтверджує високу культуру раси», - писала паризька газета «Lavehir» у січні 1921-ого.

«Хоч як ми шануємо наші великі хори, але рівного цьому не маємо. З хором і в хорі живе його диригент Олександр Кошиць. Це, власне, не диригент у загальноприйнятім значенні цього слова, він є справжній чарівник», - відгукувалась про виступ берлінська преса у квітні 1921-ого.

“Український сезон” в США хор Кошиця відкрив у найпрестижнішому залі Америки - нью-йоркському “Карнегі Хол”. Саме там вперше прозвучав згодом всесвітньо відомий “Щедрик” Леонтовича. За шість місяців у США капела під керівництвом Кошиця дала 138 концертів і кожен із них викликав фурор.

«Зжалься, Боже, над тими, хто не чув найбільш натхненного і чудового вокального ансамблю, який тільки збирався перед американською публікою», - писала нью-йоркська преса у листопаді 1922-ого.

«Музичний світ винен Кошицю більше, ніж він коли-небудь може заплатити за його бездоганний хор – це чудо всіх віків!», - захоплювались виступом капели критики у Мічигані у грудні 1922-ого.

Окрім диригентства Кошиць доклався до збереження українського фольклору. Ще у 1900-их він здійснив експедицію на Кубань, щоб зібрати пісні із пам'яті козаків. Кошиць є автором великої кількості обробок народних пісень.

За оцінками багатьох музикознавців, колискова «Ой ходить сон» в обробці Кошиця, що набула популярності в Америці, лягла в основу джазового стандарту «Summertime» Джорджа Ґершвіна.

Після окупації УНР більшовиками Кошицю неодноразово відмовляли у в’їзді в Україну, композитор переживав це дуже болісно. Попри це він прочитав цикл лекцій про українську музичну культуру в Колумбійському університеті, провадив курси для диригентів. В еміграції композитор писав церковні твори (загалом п’ять літургій), переробляв народні пісні.

Студія звукозапису «Вітмарк і син» видало масовим тиражем переклади англійською мовою 42 українських народних пісень в обробці Олександра Кошиця, які розійшлися мільйонами примірників, увійшовши до світового репертуару звукозаписів.

Похорон Кошиця у Вінніпегу в 1944-ому супроводжувало близько 5 тисяч людей.

Як згадували сучасники, композитор у житті був веселим, дотепним, темпераментним і дуже чутливим, відзначався колосальною ерудицією та пам’яттю — знав напам’ять десятки партитур. На концертах мав тільки піднесений настрій.

Походив із Черкащини, батьківщини Шевченка, з родичами якого Кошиць навіть підтримував дружні стосунки.

Проект Локальна Історія

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ