Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Світу: У Грузії знайшли вино віком 8 тисяч років
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У Грузії знайшли вино віком 8 тисяч років

Глиняний посуд, який містив залишки з'єднань вина, було виявлено на двох ділянках південніше Тбілісі. На думку міжнародної групи дослідників, цей посуд є найдавнішим свідченням виноробства
фото ілюстративне

На деяких глечиках зображені виноградні грона і танцююча людина. До цього найбільш раннім свідченням виноробства був посуд, виготовлений близько 7 000 років тому, знайдений на північному заході Ірану, хоча є й інша знахідка – рисове вино, знайдене в Китаї. Його вік датується 7 тисячоліттям до Р.Х.

- Ми вважаємо, що це – найдавніший приклад одомашнення дикорослого євразійського винограду виключно для виробництва вина, - говорить співавтор доповіді Стівен Батюк, старший науковий співробітник Університету Торонто.

- Вино є центральним елементом західної цивілізації. Як ліки, засіб для полегшення спілкування в суспільстві, речовина, що змінює свідомість, а також цінний товар, вино стало центром релігійних культів, фармацевтики, кухні, економіки і суспільства на стародавньому Близькому сході, - додає вчений.

Глиняні глечики були виявлені в двох древніх поселеннях часів неоліту – Гадахрілі-гора і Шулавері-гора, приблизно в 50 км на південь від Тбілісі. У восьми глечиках були хімічні ознаки вина. Найдавніша з цих посудин датується приблизно 5980 роком до Р.Х.

Великі глечики під назвою "квеврі", схожі на ці, до сих пір використовуються в Грузії для виноробства, розповідає директор Національного музею Грузії Давид Лордкіпанідзе, який допоміг провести дослідження.

За словами Батюка, вино, ймовірно, виробляли за аналогічним "квеврі" методом, коли "виноград подрібнювали, і плоди, стебла і кісточки ферментовалися разом".

СОЦПОРТАЛ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ