Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
НовиниУ Луцьку презентували платформу Фонду Музею Голодомору “Зерна правди
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У Луцьку презентували платформу Фонду Музею Голодомору “Зерна правди”

У Луцьку презентували краудфандингову програму “Зерна правди”, яка покликана об’єднати мільйони українців у всьому світі для спільного створення Музею Голодомору.

Про це йшлося під час прес-конференції в Художньому музеї в Луцькому замку, - повідомив власкор Гал-інфо.

Гостей привітала народна депутатка Ірина Констанкевич. Вона підкреслила, що приміщення саме Художнього музею у Луцькому замку організатори обрали для презентації не випадково.

“Саме в цьому музеї артикулюються важливі змісти. Це місце обрали не випадково, адже воно, можна сказати, намолене. Ми повинні пам'ятати, що Росія як країна-агресор намагається нівелювати дуже багато в історії нашої країни, нашій ідентичності”, - зауважила вона.

Директорка музею Зоя Навроцька підкреслила, що тема Голодомору для неї особливо щемлива і актуальна. “Бо моя родина з Хмельниччини і пережила це. Я не можу читати глибокі дослідження на цю тему, бо багато моїх рідних пішли через Голодомор”, - сказала Зоя Навроцька.

Краудфандингову програму “Зерна правди” лучанам презентувала її керівниця Ірина Плехова.

“Тема геноцидів для всього світу, а не тільки для України, завжди складна тема. Щодо “Зерна правди”, то це не питання лише музейників, громадських діячів, бізнесменів чи політиків - це питання всього народу. Адже Музей Голодомору - це маніфест незламності українського народу. Народ, який зміг пережити Голодомор, не втратить своєї державності. Наразі це, напевно, найбільший проєкт часів незалежності на засадах державно-приватного партнерства”, - каже вона. 

За її словами, зведення будівлі фінансується силами уряду, але експозиція, науковий центр - зусиллями громади і бізнесу. Основна експозиція розгорнеться на площі 3600 кв.м., тематичні виставки - 1000 кв м. Відкриття заплановане на 2023 рік.

А луцька поетеса Ольга Ольхова додала, що краудфандингова платформа приходить до українців за QR-кодом. “Просто просканувати, переказати кошти і отримати “зернину” з ім'ям загиблого під час Голодомору. Найважче - це отримувати зернини з іменами дітей”, - сказала вона.

Закликала всіх підтримати проєкт музею і відома письменниця Оксана Забужко. 

“Я закликаю всіх підтримати цей проєкт, бо це - музей нового покоління. Цей музей покликаний нас усіх навчити, як працювати з історичною травмою. Я спілкувалася з психоаналітикинею, яка працює з нащадками жертв Голокосту а це в четвертому поколінні. Вона каже, що донині відчуває ту "чорну діру", яка через декілька поколінь тягне енергію із нащадків жертв геноциду. Тож зараз ідеться не лише про жертв Голодомору, але й про нас сьогоднішніх, про наших дітей. Музей нового покоління це не просто меморіалізація того, що відбулося, а філософія, створення наративу”, - зауважила Оксана Забужко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ