Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

У Львові презентували документальний фільм про війну в Україні

У Львові презентували документальний фільм про війну в Україні від режисера-номінанта премії «Оскар». Про це повідомили в пресслужбі ЛМР.
Фото: ЛМР

Напередодні десятої річниці російсько-української війни та другої річниці повномасштабного вторгнення у Львові відбувся закритий показ документального фільму «Свобода у вогні» від режисера-номінанта премії «Оскар» Євгена Афінієвського.

Американський режисер, номінант премії «Оскар» Євгеній Афінієвський вже вражав світ своїм першим фільмом про Україну «Зима у вогні», який отримав приз глядацьких симпатій за найкращий документальний фільм на кінофестивалі в Торонто (Канада) та був номінований на «Оскар». Друга його стрічка про Україну «Свобода вогні» – це розповідь про неймовірні випробування та надзвичайну волю і силу українців у війні за свою країну у перший рік повномасштабного вторгнення.

Фільм «Свобода у вогні» створений на основі реальних кадрів та ексклюзивних інтерв’ю з людьми, які залишили свій дім через війну. Щоб передати всебічну розповідь про війну, Афінєєвський побудував фільм навколо особистих свідчень українців, чиє життя кардинально змінилося з 2014 року.  Герої фільму – українські сім’ї, матері та діти, військові, священнослужителі, лікарі, митці та журналісти, які щодня стикаються з жахіттями, що приносить росія, і які щодня відстоюють українську свободу, кожен на своєму місці.

За словами режисера, за 5 місяців повномасштабної війни йому вдалося зібрати команду з 43 операторів і 9 режисерів монтажу. До знімань долучилися десятки людей, а своїми історіями поділилися понад 100 героїв. Спеціально для української прем’єри було змонтовано режисерську версію, куди увійшли кадри, відзняті на початку 2023 року.

«Цей фільм – це шлях, який я пройшов за останні кілька років. Він був нелегким для мене і для моєї команди, але був необхідним, щоб розповісти про справжню третю світову війну. Я не боюся називати цю війну світовою, адже якщо б не спротив українським воїнів, вона вже завтра може прийти до будь-якої країни світу. Нам важливо показувати, як Україна сьогодні захищає демократичні цінності всього світу. Мені було важливо дати голос українцям, щоб світ почув їх історії і об’єднався заради допомоги Україні», – розповів після прем’єри режисер.

На кінопоказі були військовослужбовці, волонтери, лікарі, журналісти та представники місцевого самоврядування, які вже встигли поділитись враженнями про фільм.

«Після такого фільму хочеться мовчати. Як правило, документальні фільми розповідають про історії, які вже минули, а цей фільм показує те, що ми проживаємо просто зараз. Вважаю, що цей фільм мають побачити всі українці і вкотре переконались, що наша перемога залежить від кожного з нами і ми всі маємо докласти надзусиль для цього. Дякую режисеру за його майстерність зібрати всі ці моменти воєдино», – зазначив Андрій Садовий, міський голова Львова.

«Фільм занурює у реальність, в якій ми живемо. Буча, Ірпінь, Гостомель, Харків, Київ, Маріуполь. Правдива історія. Реальні зйомки, реальні люди, реальні Герої. Правильні акценти.

Дякую пану Євгену Афінєєвському за гучний голос, який він розносять по світу! На противагу пропаганді має бути правда. Світ має знати правду», – ділиться враженнями мама звільненого з полону бійця «Азов» Ірина Новосядло.

«Цей фільм потрібно показувати не лише в країнах Заходу (для яких в першу чергу цей фільм був створений). Його точно варто повезти для українців, які починають забувати, з ким ми воюємо, за що, і що буде, якщо програємо», – переконаний Віктор Біщук, ведучий телеканалу «Перший Західний».

Зазначимо, що фільм «Свобода у вогні» зовсім скоро зможе побачити кожен охочий на стрімінговій платформі Apple TV+.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ