Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

У Німеччині засудили 97-річну друкарку з нацистського концтабору

Колишню секретарку, яка працювала на начальника нацистського концтабору, засудили за співучасть у вбивствах понад 10 505 людей.
Фото: Pool Photo via DPA/Christian CHARISIUS

Як повідомляє BBC, суд присудив їй покарання у вигляді двох років умовно.

Ірмгард Фюрхнер взяли на роботу друкаркою у підлітковому віці у Штутгоф (тому справу розглядав спеціальний суд для неповнолітніх). Вона працювала там з 1943 по 1945 рік як цивільна робітниця. Утім суддя погодився, що вона повністю знала, що відбувається в таборі.

Вважається, що в жахливих умовах у Штутгофі, поблизу польського міста Гданська, загинули близько 65 тисяч людей, включаючи євреїв-в'язнів, неєвреїв-поляків і полонених радянських солдатів. 

Коли у вересні 2021 року почався судовий процес, Ірмгард Фюрхнер втекла з будинку для людей похилого віку. Її знайшла поліція на вулиці в Гамбурзі.

Суд, який відбувався у місті Іценго на півночі Німеччини, заслухав тих, хто вижив у таборі, дехто з них помер під час судового процесу.

На 40 день судових слухань Ірмгард сказала: "Мені шкода за все, що сталося" та "Я шкодую, що я була в Штутгофі в той час - це все, що я можу сказати".

Її адвокати стверджували, що Фюрхнер слід виправдати через сумніви у тому, що вона знала, оскільки вона була однією з кількох друкарок в офісі Хоппе.

Але ключову роль у судовому процесі відіграв історик Штефан Хьордлер. Він супроводжував двох суддів під час візиту на місце табору. Під час цього візиту стало зрозуміло, що Фюрхнер могла бачити найгірші умови діяльності табору зі свого робочого місця у комендатурі.

Історик розповів на суді, що з червня по жовтень 1944 року до Штутгофа завезли 48 тисяч людей. Це сталося після того, як нацисти вирішили розширити табір і прискорити масові вбивства за допомогою газу Циклон Б.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ