Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
НовиниУ Полонному археологи шукають підземний хід біля храму
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У Полонному археологи шукають підземний хід біля храму

фото з архіву експедиції
фото з архіву експедиції
фото з архіву експедиції
фото з архіву експедиції
фото з архіву експедиції
фото з архіву експедиції
1/3
В місті Полонному, що на Хмельниччині, біля костелу св. Анни (1607 р.) тривають масштабні археологічні дослідженні, що проводяться науковцями Кам’янець-Подільської експедиції державного підприємства «Охоронна археологічна служба України» інституту Археології НАН України під керівництвом кандидата історичних наук Павла Нечитайла.

Про це інформує РІСУ.

Роботи, згідно із законом «Про охорону культурної спадщини», замовило підприємство, яке планує звести тут готель.

Це вже не перші розкопки в Полонному. Але якщо попередні дослідження проводилися методом закладання розвідувальних траншей, то цього року археологи одразу розкрили площу 200 квадратних метрів.

Наразі історики підсумовують перші результати досліджень. Як повідомив РІСУ керівник експедиції Павло Нечитайло, на розкопаній ділянці можна спостерігати усі етапи освоєння історичного центру сучасного Полонного людиною. Найдавнішими тут є знахідки ліпної кераміки та крем’яних знарядь, що належать до доби палеометалу – від енеоліту (міднокам'яної доби) до раннього залізного віку.

Знайдено артефакти й давньоруського Полонного. До ХІІ-ХІІІ століття відносяться уламки скляних давньоруських браслетів та фрагменти горщиків. Також з’ясувалося, що у ХІІІ-XIV столітті досліджувана ділянка використовувалась як міський цвинтар. Археологи відкрили рештки 9 поховань. На жаль, більшість із них пошкоджені ямами та котлованами споруд XVII-XVIII ст. Втім, виявлений матеріал має виключне значення для вітчизняної історичної антропології, оскільки поховань цього часу досліджено вкрай мало. Проводити антропологічний аналіз похованих погодилась старша наукова співробітниця відділу біоархеології Інституту археології НАН України кандидат історичних наук Олександра Козак.

Надзвичайно багатий матеріал представлений у ямах та котлованах споруд XVII-XVIII ст. Це світильники, люльки, безліч фрагментів глиняного та гутного скляного посуду, підківки для взуття, кулі до рушниць та мушкетів, монети тощо.

Усі знахідки поповнять експозицію місцевого музею, директор якого Олександр Дацик бере активну участь в дослідженнях.

Головна інтрига цих розкопок ще попереду. Археологи сподіваються відкрити підземний хід. На його існування вказують місцеві перекази, попередні дані георадарної зйомки та дивне скупчення специфічної цегли «пальцівки» в одному з місць розкопу. Пальцівка була досить дорогим будматеріалом і використовувалася здебільшого під час зведення укріплень, палаців та сакральних споруд. Не виключено, що це можуть бути й рештки якоїсь невеличкої каплички, але поки не завершено дослідження археологи висувати якісь припущення остерігаються.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ