Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: У Польщі в посилці з Києва виявлено меч бронзової доби
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У Польщі в посилці з Києва виявлено меч бронзової доби

Артефакт знайшли представники Краєвої податкової адміністрації регіону Підкарпаття.
Старовинний меч Бронзової доби

Про це повідомляє Історична правда з посиланням на Польське Радіо.

Під час контролю посилок з-за кордону співробітники Краєвої податкової адміністрації в місті Дембиця виявили вісім фрагментів меча бронзової доби. Вони знаходилися у відправленому в Києві пакунку. За оцінкою фахівців, це дуже цінна знахідка.

Як повідомила речниця Краєвої податкової адміністрації в Ряшеві Едита Хабовська, згідно з декларацією відправника, там мали бути елементи оздоблення інтер'єру, яких вартість оцінено в 50 гривень (приблизно 8 злотих). Посилка мала потрапити до одержувача в Чехії.

Проте, під час обшуку польські служби знайшли незвичайні елементи, старанно загорнуті у захисну фольгу, щоб уникнути їх пошкодження. Виявилося, що вони є частиною меча довжиною майже 50 сантиметрів, який має ознаки археологічної пам'ятки.

Представники Воєводського управління охорони пам'яток підтвердили цінність меча-кинджала, який походить з епохи бронзи (2300 – 700 до Р.Х.). За словами фахівців, на його оригінальній оздобленій поверхні є сильні пошкодження, які виникли нещодавно, найімовірніше під час викопування.

Точну вартість предмета встановлять після детальної експертизи в Національному інституті спадщини. Далі справою займатиметься Підкарпатське митно-податкове управління в Перемишлі.

Довідково. 2018 року співробітники Краєвої податкової адміністрації виявили на польсько-українських контрольно-пропускних пунктах у Підкарпатському воєводстві 611 спроб контрабанди предметів, які мають історичну цінність. Серед них – жетони з особистим номером військових, біноклі, шапки, солдатські фляги, медалі, багнети та годинники.

Як повідомила представниця Краєвої податкової адміністрації в Ряшеві Едита Хабовська, привезення до країн Європейського Союзу предметів, що є історичними пам'ятками, відбувається без жодних додаткових документів.

Проте, якщо їх ввозять з країн, котрі не належать до ЄС, такий об'єкт необхідно задекларувати в митному відділенні, щоб він був охоплений відповідною митною процедурою.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ