Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: У столиці відкрили музей окупації Києва
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У столиці відкрили музей окупації Києва

Музей історії Києва відкрив нову експозицію своєї філії — Музею окупації Києва. Нова експозиція – це критичний погляд на ключові етапи історії міста в ХХ ст. – від початку Української революції в 1917 р. – до 50-х років

Завданням музею та основним змістовним акцентом його експозиції є висвітлення особливостей численних окупацій Києва в період боротьби за національне самовизначення.

Ідеологія окупаційних режимів, терор, опір та колаборація, руйнування міського середовища та суспільних зв’язків – усі ці теми залишаються актуальними в сучасній Україні. Тому музей пропонує новий погляд на окупаційні режими, насамперед, радянський, політика якого на теренах нашої держави досі сприймається контроверсійно.

«Це перший в Україні музей, де історія міста подається крізь призму окупацій – більшовицької, німецько-австрійської, білогвардійської, радянської, нацистської. Найбільше уваги цілком закономірно приділено радянській та нацистській окупаціям, як найбільш тривалим і таким, що спричинили найтяжчі наслідки для міста і його мешканців. Поховання на північно-східній околиці Києва в Биківні для всього світу стали символом радянського терору, натомість поховання на північно-західній околиці - в урочищі Бабин Яр є символом Голокосту і нацистського терору.

Інститут національної пам’яті докладає всіх зусиль для подолання наслідків обох тоталітаризмів, тому долучився до створення такого музею і надалі сприятиме його розбудові. Уперше перебування під більшовицькою окупацією спробували відтворити "по свіжих слідах" відомі українські історики Олександр Оглоблин, Наталя Полонська-Василенко та інші в Музеї-архіві переходової доби в 1942 році. Зокрема, ними була підготовлена виставка про знищені радянською владою культурні пам'ятки. Створення Музею окупації Києва є надзвичайно важливим з погляду процесів декомунізації. Нагадаємо, що в Києві перейменовано більше 150 вулиць та демонтовано понад 100 памятників та памятних знаків більшовицьким лідерам, які брали участь в окупації України», - сказав під час виступу начальник Управління наукового забезпечення політики національної пам'яті Українського інституту національної пам'яті Ярослав Файзулін.

 Окрема частина експозиції присвячена подіям АТО, як складова частина вікової боротьби України за незалежність і державний суверенітет.

За допомогою поєднання мультимедійних засобів, фотографій та документів, особистих речей учасників подій, зразків зброї та військового спорядження, що використовувалися ворогуючими сторонами створена цілісна картина життя міста та громади в умовах окупацій.

Створення Музею окупації Києва вдалося реалізувати за підтримки Українського інституту національної пам’яті та Департаменту культури КМДА.

Український інститут національної пам’яті

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ