Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Львова: У Звенигороді відтворять у віртуальній реальності 12 локацій давнього міста
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У Звенигороді відтворять у віртуальній реальності 12 локацій давнього міста

1/2
Завдяки підтримці Український культурний фонд та за співфінансування Пустомитівська районна рада вже наприкінці року давнім Звенигородом можна буде мандрувати у віртуальній реальності. Про це йдеться у повідомленні на Facebook-сторінці Історико-культурний парк "Древній Звенигород".

"Місто, яке існувало більше, аніж 800 років тому (пік розквіту Звенигорода припав на XII - XIII ст) можна буде побачити, одягнувши VR окуляри! Кілька днів тому Белзький мур та УКФ після довгих цьогорічних процедур переговорів та погодження Наглядової ради підписали угоду щодо реалізації проєкту "Княжий Звенигород: від реального до віртуального".

До кінця жовтня планують відтворити у віртуальній реальності 12 локацій давнього міста. Це дасть можливість не лише «пройтись» вулицями Звенигорода, подивитись на місто з двору княжого палацу, чи потрапити на велику міську площу, але й заглянути всередину будівель та побачити інтер’єри. Зробити це можна буде, приїхавши на місце - у Звенигород - та використавши VR окуляри, які будуть закуплені спеціально для проєкту. При цьому мінімум фантазії: ми опиратимемось на результати археологічних розкопок і з певністю зможемо сказати: якщо в окулярах ви бачите вулицю, вона існувала на цьому місці 800 - 1000 років тому.

Ми налаштовані на максимальну деталізацію: аби можна було розглянути як мощення вузьких провулків та текстури стін, так і дрібні предмети усередині приміщень. Зосередимо увагу на тому, аби було цікаво всім: і дорослим, і дітям.

Ми розуміємо, що перед нами багато викликів, адже хочемо, щоб віртуальний Звенигород не поступався якістю, як технічно, так і змістовно, найкращим прикладам переведення історичних місць у віртуальну реальність, які є у Європі та світі. А надихались ми, зокрема, такими проєктами як Rome Reborn.

При реалізації цього амбітного плану нам дуже допоможе 3D модель древнього Звенигорода, яку ми торік створили в рамках проєкту, фінансованого УКФ. Але цього року ми підемо значно далі. Переконані, нам вдасться створити те, чого досі в Україні не було.

Чому це так важливо? Проєкт відповідає духу та принципам найновіших пам’яткоохоронних підходів щодо пам’яток археології: роблячи акцент на збереженні автентики, ми представимо мандрівку у світ минулого. VR - це можливість показати давнє місто без відбудов, пошкодження культурного шару та втручання у сформований за століття ландшафт.

Ми раді, що довкола цієї ідеї нам вдалось зібрати дуже хорошу і професійну команду. Зокрема, нашими консультантами, які допоможуть відтворити давню столицю будуть:

- докторка історичних наук @Віра Гупало

- доктор історичних наук Володимир Александрович

кандидат архітектури Василь Петрик

президентка українського ICOM Катерина Чуєва

Також з нами працюватиме ціла команда технічних фахівців під керівництвом Роман Джек.

Керівниця - співавторка ідеї та менеджерка проєкту історико-культурного парку «Древній Звенигород» Наталя Войцещук.

Водночас VR-екскурсії не єдина складова проєкту. У співпраці з Skeiron ми створимо дуже цікаві продукти в форматі доповненої реальності. Але не про все одразу. Переконані, цей напрямок заслуговує окремого посту, тож незабаром розкажемо і про це.

І на завершення кілька слів про впорядкування території пам’ятки: у найближчий місяць чекаємо на кошти і будемо готові розпочати. Також триває процес створення заповідника, який необхідний для управління пам’яткою, про що ми писали у попередньому пості", - сказано у повідомленні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ