Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Україна вже отримала від США понад $60 млрд підтримки — WP

Від початку російського вторгнення в Україну у лютому 2022 року Сполучені Штати надали Україні допомогу на загальну суму понад 60 мільярдів доларів, що є значно більше, ніж отримали у 2022-2023 роках будь-які інші союзники США.

Про це пише The Washington Post.

"Сполучені Штати надали понад 60 мільярдів доларів допомоги Україні від початку повномасштабного вторгнення Росії, в тому числі понад 43 мільярди доларів військової допомоги. Це більше, ніж США надає допомоги будь-якій іншій країні", — йдеться у повідомленні.

Наступного дня після вторгнення Росії в Україну президент Байден санкціонував надання військової допомоги на суму 350 мільйонів доларів, пишуть журналісти. Пакет допомоги включав стрілецьку зброю та боєприпаси, а також бронежилети та спорядження для "передових захисників України", заявили в Пентагоні. Він став першим із десятків пакетів, оголошених для України в міру продовження війни.

За шість місяців після початку вторгнення РФ Пентагон пообіцяв найбільший транш допомоги в галузі безпеки на суму у 3 мільярди доларів, що, як заявили в Міноборони США, стало "початком процесу укладання контрактів на надання Україні додаткових пріоритетних можливостей у середньостроковій та довгостроковій перспективі, щоб Україна могла продовжувати себе захищати".

Загалом за перший рік війни США виділили Україні допомогу на суму у 31,8 мільярда доларів, зазначає видання. Нині ж загальна вартість військової допомоги Сполучених Штатів для України становить 43,1 мільярда доларів, серед них 23,5 мільярда припадає на зброю та техніку зі складів Міноборони США, 18 мільярдів — на допомогу в забезпеченні безпеки, в тому числі інвестиції в додаткове озброєння, консультування, логістику і обладнання, та ще 1,5 мільярда — на гранти і кредити на зброю та спорядження в рамках програми "Іноземне військове фінансування".

"Військова допомога — лише частина зобов'язань Америки перед Україною. Країні також обіцяні мільярди доларів економічної та гуманітарної допомоги", — пишуть журналісти.

Зокрема, Україна отримала 20,5 мільярда доларів бюджетної підтримки від США, а також понад 2,6 мільярда доларів на підтримку переміщених осіб, в тому числі біженців. Загалом США відправили Україні допомогу на суму у 66,2 мільярда доларів військової, фінансової та гуманітарної підтримки, зазначає видання.

"Це позамежні цифри", — сказав Майкл О'Хенлон, старший науковий співробітник Інституту Брукінгса.

Він порівняв ці цифри із зобов'язаннями США перед європейськими країнами наприкінці Другої світової війни. План Маршалла із поправкою на інфляцію становив близько 150 мільярдів доларів за три роки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ