Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

В зоні АТО активно порушується режим припинення вогню, - ОБСЄ

Фото - Марія Шевців, Гал-інфо
Фото - Марія Шевців, Гал-інфо
Фото - Марія Шевців, Гал-інфо
Фото - Марія Шевців, Гал-інфо
1/2
За даними Місії ОБСЄ в Україні, ситуація на Донбасі залишається напруженою – впродовж останніх двох тижнів значно зросла кількість випадків порушення режиму припинення вогню. Окрім цього, діяльності спостерігачів Організації з безпеки та співробітництва в Європі на сході стали активно перешкоджати.

Про це сьогодні, 15 серпня, під час прес-брифінгу повідомив перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Україні Александр Хуг, інформує кореспондент Гал-інфо.

За словами Хуга, зафіксована за період з 31 липня по 6 серпня кількість випадків застосування зброї, яка, згідно з Мінською угодою, повинна бути відведена, перевищила показник за попередній тиждень майже в чотири рази (547 випадків проти 137). Випадки насильства зосередились поблизу Авдіївки, Ясинуватої, Донецького аеропорту, Маріуполя, Світлодарська, Горлівки та Попасної-Первомайська. Внаслідок обстрілів було пошкоджено чимало цивільних будинків, звітують спостерігачі СММ. За цей тиждень кількість таких порушень зменшилась на 15%, повідомляє Александр Хуг.

Окрім цього, за даними ОБСЄ, у період з 24 липня по 8 серпня загинуло троє цивільних осіб, а ще десятеро одержали поранення. Таким чином, загальна кількість підтверджених Місією жертв серед мирного населення за 2017 рік зросла до 345 осіб, 62 з яких померло.  

Додатково, з початку 2017 року Місія ОБСЄ зафіксувала понад 3 тисячі випадків, коли важке озброєння (міномети, артилерійські системи, реактивні системи залпового вогню і танки) перебувало на тих територіях, на яких, відповідно до Мінських домовленостей, воно міститись не повинно. Спостерігачам також вдалось зафіксувати випадки застосування цієї зброї. Це, на думку Хуга, є прямим доказом порушень Мінської угоди. Непрямим доказом ОБСЄ вважає те, що цивільне населення гине, або зазнає значних ушкоджень внаслідок потрапляння в тіло уламків цієї зброї.   

Фото - Марія Шевців, Гал-інфо
Фото - Марія Шевців, Гал-інфо
1/1

Александр Хуг також повідомив, що діяльність Місії на сході України почали значно обмежувати. Ці обмеження були пов’язані не лише з тим, що обидві сторони конфлікту не провели передбачене Мінськими домовленостями розмінування певних територій, але й з тим, що патрулям СММ неодноразово перешкоджали у доступі до підконтрольних так званій «ДНР» територій.

«Дехто стверджує, що Місія сліпа. Але це не тому, що ми дивимось крізь закриті очі, а тому, що нам не дають дивитись. Якщо Місію не допускають в певні райони, це свідчить про те, що там ховають щось таке, чого ми не повинні бачити», - заявив Александр Хуг.

Варто додати, що 3 серпня патруль Місії зіткнувся із проявом насильства під час моніторингу процесу встановлення камери СММ на даху адміністративної будівлі у Донецьку. Вогонь зі стрілецької зброї, направлений на підрядників, а також самих спостерігачів ОБСЄ, змусив їх сховатись та призупинити роботу у той день. За словами представників ОБСЄ, стрілянина сталась попри те, що сторони надали гарантії безпеки.

Довідка

Спеціальна моніторингова місія (СММ) ОБСЄ була направлена в Україну наприкінці березня 2014 року, тобто тоді, коли збройний конфлікт на сході ще не розпочався. До складу цієї Місії входить близько 700 цивільних неозброєних спостерігачів з 44 держав-учасниць ОБСЄ, в тому числі з України та Росії. Основне завдання СММ – це збір інформації та звітування щодо ситуації в Україні загалом, та на сході зокрема. Для досягнення цієї мети спостерігачі ОБСЄ спілкуються як з представниками влади, так і з місцевими громадами та органами самоврядування. СММ також має на меті допомогти Україні знизити рівень напруженості та сприяти діалогу між усіма сторонами конфлікту.

Мандат Місії, термін дії якого попередньо закінчується навесні 2018 року, поширюється на всю територію України. Головний офіс СММ розташований в Києві, однак команди спостерігачів працюють також в Дніпрі, Донецьку, Луганську, Одесі, Харкові, Херсоні, Чернівцях, Івано-Франківську та Львові. Більшість спостерігачів ОБСЄ зараз перебуває на Донбасі. Вони вивчають ситуацію на сході і вдень, і вночі, а маршрути патрулювання простягаються аж до кордону з Росією. Щоденні звіти Місії можна переглянути на офіційному веб-сайті ОБСЄ. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ