Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією  |  Волинь

Ветеран АТО Ольга Бенда отримала в Берліні медаль за захист прав людини

Одну з героїнь книги «Дівчата зрізають коси», ветерана АТО/ООС Ольгу Бенду (Тарасевич), яка втратила на війні кінцівку, нагородили медаллю імені доктора Райнера Гільдебрандта. Про це інформує прес-служба ЛМР.

Ольга Бенда стала першою українкою в історії, яка отримала цю почесну нагороду за захист прав людини.

Ця нагорода знайшла свою героїню завдяки виданню Українського інституту національної пам’яті - книзі «Дівчата зрізають коси», до якої увійшла історія Ольги Бенди.

«...Після  першого вибуху  я просто залишилася  лежати на підлозі. Вікно  теж замуроване. Я намагаюся  вибратись, але через те ліжко  не можу вийти з кімнати. Я почала  кричати і кликати на допомогу. Хлопці  після першого вибуху вибігли і поховались  у погріб. І я почула другий «вихід». І вже всередині було якесь відчуття, що воно до мене летить. Впала на  землю, згрупувалася, знала, що треба максимально притиснутись до підлоги... І думаю: «Мабуть, це все. За  першим разом прокинулась, а другий — куди вже...» Я ж уже знаю, що коли від хлопців за 5-6 метрів падає,  вони від осколків стають як сито, а тут — зовсім поряд. Сказати, що було страшно, — це нічого не сказати. Дуже страшно... І потім почула голос побратима — він кричав,  шукав мене. Я якось таки перелізла через те ліжко. Він спитав мене, де болить, я відповіла, що болить нога. І втратила свідомість. Прийшла до тями, коли мені джгутом  перетягували ногу. Що її ампутували, я дізналась уже в Покровську, у шпиталі. Я попросила поправити ногу, а мені сказали: «Яку ногу? В тебе її вже немає». Потім розкрили мене... А я боялася поворушити ногою — що лівою, що правою... А коли розкрили — побачила, що вона перебинтована і її там немає. Я навіть не пам’ятаю, які були емоції. Просто плакала. Мені  було прикро, було боляче. Не стало ноги — як це?!».

Уривок зі спогадів Ольги Бенди, що увійшли до книги «Дівчата зрізають коси»

Вручення відзнаки відбулося в Музеї Берлінського муру на знаменитому Checkpoint Charlie. Медаль Ользі вручав депутат Бундестагу, член українсько-німецької групи дружби, лідер ХДС Берліну Кай Вегнер.

«Берлін відзначає героїв сучасної війни з Росією авторитетною міжнародною премією імені доктора Райнера Гільдебранда у галузі захисту прав людини, – написала на своїй сторінці у Фейсбук дружина Надзвичайного та Повноважного Посла України у ФРН Андрія Мельника пані Світлана Мельник. - Висока комісія, до складу якої входить Генрі Кіссинджер, лорд Джеймс Дуглас-Хамільтон (колишній парламентар Великобританії), Йоахім Гаук (колишній Президент Німеччини), Бербель Болей (правозахисниця) та інші авторитетні політики та борці за права людини у світі, вирішили присудити цю нагороду Ользі, відзначаючи її боротьбу за свободу та незалежність України».

Світлана Мельник додала, що ця премія була заснована в 2004 році на честь відомого німецького борця за права людини, учасника антифашистського руху спротиву Райнера Гільдебрандта його вдовою Олександрою Гільдебрандт, директоркою Музею Берлінського Муру. Саме Олександра розмістила на фасаді музею ще у березні 2015 р. величезний плакат у формі прапору України з надписом російською та англійською мовами: «Владимир Путин, умерьте ваши геополитические амбиции и дайте свободу всей Украине».

«Треба мати таку силу, так хотіти свободи для Вітчизни, так любити, щоби наважитися на такий крок! Ольга – сильна жінка, добра, світла - чудова. Хочу, щоб всі були такими, з неї можна брати приклад!», - сказала Олександра Гільдебрандт, директорка музею та засновниця медалі, названої ім’ям її чоловіка, засновника музею та борця за права людини Райнера Гільдебрандта.

Ольга Бенда пішла на війну, коли її маленькому сину Дмитрику було ледь більше року. У складі 72-й окремої механізованої бригади у жовтні 2016 року розпочала службу в Авдіївці. Була кухаркою. Трагічний випадок із Олею трапився 14 травня 2017 року – на День матері. Тоді ворог вдосвіта почав обстрілювати українські позиції. Один із снарядів упав біля самісінької стіни будівлі, в котрій перебувала дівчина. Вона не пам’ятає, що далі відбувалося – отримала контузію, струс головного мозку, численні забиття м’яких тканин та втратила ногу, вберегти коліно вдалося лише завдяки тому, що жінка займалася спортом і мала міцні м’язи.

2019 року, Ольга Бенда подолала дистанцію Марафона морської піхоти Marine Corps Marathon. Українка стала не лише першою дівчиною в складі команди, яка представляла нашу державу, а й єдиною учасницею серед бійців, які бігли марафон з протезом на нозі.

Разом з Ольгою медаль отримав колишній член американської бригади в Берліні Денні Л'юїс Варрвік. Солдат армії США охороняв саме пункт переходу Чекпойнт Чарлі, кордон між Західним і Східним Берліном, на якому стоїть Музей муру.

Завантажити книгу «Дівчата зрізають коси».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ