Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

“Ви виграли авто”: поліція спіймала шахраїв

На Київщині викрито групу шахраїв, які ошукували громадян за допомогою СМС-розсилок. Про це повідомляє Департамент кіберполіції Національної поліції.

Сьогодні, 5 липня, поліцейські провели одночасно чотири санкціоновані обшуки на території Київської області. Вже встановлено більше пів сотні громадян ошуканих злочинною групою. Своїми діями зловмисники завдали збитків громадянам на 150 тисяч гривень, остаточна сума є набагато більшою та на даний час встановлюється.

Протягом шести місяців оперативники Київського управління кіберполіції Департаменту кіберполіції НП України спільно з працівниками відділу карного розшуку Білоцерківського відділу поліції документували протиправну діяльність групи осіб, що налагодили шахрайські схеми та ошукували громадян.

Зловмисники використовували у своїй «діяльності» дві схеми незаконного збагачення за допомогою СМС розсилок. СМС-повідомлення надсилались через організовану злочинною групою мережу «фішингових сайтів», посилання на які надходили громадянам. 

У першому випадку зловмисники повідомляли громадян про виграш автомобіля та шахрайським шляхом виманювати у них гроші. Після отримання коштів на банківську картку, шахраї зникали. У другому випадку вони представлялись співробітниками банку та повідомляли про несанкціоновані дії з картою. Для припинення таких дій зловмисники просили повідомити cvv-код картки. Після отримання коду знімали з банківського рахунку всі збереження.

Слідчі Білоцерківського відділу поліції Київщини за даним фактом розпочали кримінальне провадження за ч.3 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

У його межах оперативники кіберполіції документували злочинну діяльність шахраїв. Вже встановлено їх причетність до вчинення щонайменше 65 таких епізодів злочинної діяльності. Крім того, оперативники встановили, що учасники цієї злочинної групи причетні до спільної діяльності з ув’язненими, що перебувають у місцях позбавлення волі на тимчасово окупованій території в Донецькій області. Так, для відмивання грошей вони використовували дроп-бот мережі банківських карток, через які проходили грошові кошти потерпілих. В подальшому ці кошти виводились на «чисті» картки з метою переведення їх у готівку та розподілялись між членами групи.

За оперативною інформацією до складу злочинної групи входило близько десяти осіб. На даний час вирішується питання щодо затримання чотирьох учасників групи у порядку статті 208 КПК України. Заходи направлені на встановлення місцеперебування інших учасників групи та їх затримання тривають.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ