Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

WSJ: НАТО запропонує Україні ізраїльську модель безпеки до вступу в Альянс

Країни Заходу планують запропонувати Україні «ізраїльську модель безпеки» до вступу в НАТО. Рішення можуть ухвалити вже на саміті Альянсу у липні у Вільнюсі.
фото ілюстраційне

Про це пише Liga.net з посиланням на The Wall Street Journal. 

За словами західних чиновників, з якими поговорили американські журналісти, угода з Україною на ізраїльський зразок може змінити перебіг війни з Росією. Представник Білого дому сказав, що обговорення ізраїльської моделі "допоможе розв'язати основні питання безпеки України". 

"Дискусія з цього питання триває прямо зараз. Росія має зрозуміти сьогодні, що Україна отримала гарантії безпеки, і що вони не закінчаться з часом або через втому Заходу", – сказав президент Польщі Анджей Дуда.

Глава Польщі підтвердив, що угода про безпеку для України в "ізраїльській моделі" передбачає, що їй надаватимуть пріоритет у поставках зброї та передових технологій. Західні чиновники кажуть, що цей безпековий договір буде повʼязаний із рухом України до вступу в НАТО, але не призведе до того, що Альянс стане стороною конфлікту з росією.

Колишній глава політики НАТО Фабрис Пот'є заявив, що США виступатимуть головним гарантом заходів безпеки для України.

Окрім Сполучених Штатів, до відповідного договору планують приєднатися Велика Британія, Німеччина і Франція. За даними журналістів, лідери Німеччини й Франції, в цілому, згодні з планом.

"Договір має бути досить обов'язковим, щоб бути вартим довіри — інакше Росія не сприйматиме його серйозно, і угода не зможе зупинити її й запобігти ще одній війні", – сказав він.

Видання зазначає, що Ізраїль не є членом НАТО і не має гарантій безпеки від США. Але протягом десятиліть Ізраїль підтримує особливі відносини зі Штатами й вважається головним партнером Вашингтону на Близькому Сході. Також Ізраїль є найбільшим отримувачем військової допомоги від США з часів Другої світової війни.

Повідомляється, що угода про безпеку для України може бути підписана після липневого саміту НАТО у Вільнюсі. Очікується, що президент Володимир Зеленський теж візьме участь у саміті. Там планується створити новий орган під назвою Рада Україна-НАТО, що стане кроком до вступу України до Альянсу. За словами чиновників, Україна матиме право скликати засідання ради та звертатися за допомогою, яку будуть надавати окремі країни-члени НАТО.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ