Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Як російський імператор Микола ІІ до Львова приїздив
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Як російський імператор Микола ІІ до Львова приїздив

У квітні 1915 російський імператор Микола ІІ відвідав Львів.
1/2

На початку осені 1914 австро-угорські війська зазнали поразки на Галичині, російській армії вдалося просунутись аж до Карпат, захопивши, зокрема, і Львів. В зв'язку із успіхами своєї армії цар вирішив відвідати новоокуповані території.

Не важко здогадатися, з якими словами російський імператор звернувся до львів'ян.

"Да будет единая, могучая, нераздельная Русь!", - виступив Микола ІІ із небагатослівною промовою з балкону намісництва (тепер обласна адміністрація на вул. Винниченка), де він зупинився на ніч. Цікаво, що спав цар на тому ж ліжку, на якому раніше ночував на той момент його ворог - австрійський цісар Франц Йосиф, коли приїжджав у Львів.

Приїзд царя у Галичину документували на кінокамеру. А сам Микола ІІ записував враження від поїздки у щоденнику.

«Очень красивый город, немножко напоминает Варшаву, пропасть садов и памятников, полный войск и русских людей», - написав він про Львів.

1/3

Зрештою, інших людей він і не міг побачити, адже місто заздалегідь очистили від “неблагонадійних”, запроторивши їх до тюрем і звільнивши лише після того, як цар покинув Львів.

Микола ІІ перебував у місті один день, взяв участь у православному богослужінні на Клепарові та відвідав госпіталь на вулиці Сапєги (тепер Бандери), що знаходився тоді в приміщенні Академічної гімназії.

Зі Львова імператор виїхав з вокзалу до Самбора, потім Перемишля і назад у Львів.

Проїхавши місто, кортеж зупинився біля Високого замку, імператор зійшов на вершину, щоб оглянути місто та його околиці, які, на щастя, так і не стали частиною “русского міра”.

Проект Локальна Історія.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ