Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Львова: Золота галицька провінція. Відродження 500-літнього арсеналу Добромиля
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Золота галицька провінція. Відродження 500-літнього арсеналу Добромиля

Фото Локальна історія
Фото Локальна історія
Фото Локальна історія
Фото Локальна історія
Фото Локальна історія
Фото Локальна історія
Фото Локальна історія
Фото Локальна історія
1/4
Не часто так буває... Щоб раптом доля усміхнулась і хтось взявся відновлювати історичну пам’ятку. Для мене це диво і щастя.

Десь рік тому з жалем і розпачем писав про п’ятисотлітній арсенал у славному Добромилі. Побудований у 1520-тих роках, він старіший за львівський, відтак найстаріший в Україні. Тут свого часу зберігалась зброя, яку роздавали воякам і міщанам під час нападів неприятеля. Арсенал був частиною Низького замку Гербуртів, від якого залишилось п’ять метрів стіни. І, власне, сам арсенал. За п’ять століть він встиг послужити в’язницею, і їдальнею лісгоспу, і складом. Врешті стояв пусткою і цілком би занепав після обвалу даху, як чимало подібних пам’яток в Україні.

Мені кортіло побачити старовинну будівлю. Але скільки не розпитував місцевих мешканців про цю найстарішу в місті споруду, яка пам’ятала славного Яна Щасного Гербурта - марно. Добромильці нічого не знали про арсенал. Відтак тоді я його так і не побачив.

І ось, перед самим новоріччям, трапилось справжнє диво - з Нового Міста навідались до діточок з добромильського інтернату і раптом поруч із будівлею сиротинця побачив дивовижну споруду із химерним дахом. Це був він - міський арсенал Добромиля! Із новим дахом і без потворної совітської прибудови при стіні.

Як з’ясувалось, знайшовся меценат, що вирішив відновити пам’ятку. Цей чоловік народився в Добромилі, зараз мешкає в Києві, має успішний будівельний бізнес і вирішив допомогти рідному місту. Після ґрунтовної реставрації міський арсенал Добромиля перетвориться на краєзнавчий музей, де будуть зали Гербуртів, історії міста, його славетних мешканців, героїв, що віддали своє життя в боротьбі за Україну. У місті уже збирають експонати для майбутнього музею.

А мені вже кортить побувати в цьому музеї. Бо Добромиль має багатющу історію, чудові пам’ятки і вартує не одного подібного культурного закладу. Вірю, що незабаром приїду в це славне місто на західному краєчку України і мені вже не доведеться безнадійно розпитувати містян як дістатись до арсеналу.

Богдан Волошин, фото автора

 Локальна історія

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ