Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Золота царська пектораль врятувала археолога від репресій
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Золота царська пектораль врятувала археолога від репресій

4 лютого 1936 року на Миколаївщині народився відомий археолог Борис Мозолевський, який відкрив світові пектораль, дослідивши скіфський курган Товста Могила.

Він мріяв стати військовим льотчиком, навіть вступив до спецшколи Військово-Повітряних сил в Одесі.

Згодом  навчався в Єйському вищому військово-авіаційному училищі, аж поки  його не скоротили у зв’язку зі скороченнями в армії. 

Борис Мозолевський з пектораллю. 1971. Фото: litforum.com.ua.

Потому Борис Мозолевський відкрив для себе археологію. Він став активним учасником археологічних експедицій, якими керував скіфолог Олексій Треножкін.

За написання вільнодумних віршів за ним стежили радянські спецслужби. Його звільнили з посади редактора у видавництві «Наукова думка».  

«І коли зашморг вже зовсім мав зійтися навколо моєї шиї, збагнув я, що врятувати мене може тільки відкриття світового значення. – писав Борис Мозолевський в етюді «Шлях до себе», – Так вимріяв і вистраждав я собі свою Товсту Могилу. Зухвальство моє було винагороджене царською пектораллю. Замість Мордви я потрапив до Інституту археології АН УРСР, до якого мене поспішили зарахувати заднім числом».

Відкриття унікальної знахідки сталося 21 червня 1971 року поблизу міста Орджонікідзе на Дніпропетровщині. Золоту скіфську пектораль нарівні зі скарбами Тутанхамона вважають головною археологічною знахідкою ХХ століття.

УІНП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ