Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Агентурна справа вбивці Бандери Богдана Сташинського доступна онлайн
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Агентурна справа вбивці Бандери Богдана Сташинського доступна онлайн

Зовнішня розвідка оприлюднює архіви про визвольний рух. Україна рухається до унормування архівної політики щодо матеріалів колишніх режимів. 9 квітня 2015 року Верховна Рада ухвалила законопроект №2540 "Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років". За новим законом усі архіви радянських репресивних органів мають бути відкриті

Однією з вимог закону про доступ до архівів  є оцифровування матеріалів репресивних органів. Активно до цієї роботи долується Служба безпеки України в рамках проекту Електронний архів визвольного руху avr.org.ua, що є сервісом відкритого он-лайн доступу до повнотекстових копій архівних матеріалів. Проект реалізовується спільно Центром досліджень визвольного руху, Львівським національним університетом імені Івана Франка та Національним музеєм «Тюрма на Лонцького» за участі Архіву СБУ, Українського інституту національної пам'яті та Національного університету «Києво-Могилянська академія». Сьогодні в Е-архіві доступні копії 23970 документів. Місія проекту — робити минуле доступним.

Із 2016 року до роботи із оцифрування та оприлюднення архівів репресивних органів почала долучатися і Служба зовнішньої розвідки України (СЗРУ).

Анкета агента "Олега" - Сташинського Богдана

Так, зокрема СЗРУ розсекретила, оцифрувала і оприлюднила архівні матеріали про агента КГБ Богдана Сташинського, який вбив Степана Бандеру та Льва Ребета. Сім томів справи про вербування агента, здійснення ним провокацій проти оунівського підпілля на території Західної України та підготовку до терористичних актів проти лідерів українських емігрантських організацій нині доступні он-лайн.

Керівник розвідки УНР - Василь Недайкаша

Також розвідка розсекретила архівні матеріали про спробу органів держбезпеки Радянського Союзу в період 1933-1936 рр. завербувати одного з керівників розвідки Української Народної Республіки Василя Недайкашу. Ці матеріали дають змогу дослідникам і всім, хто цікавиться історією нашої країни, ознайомитися з оригіналами документів, які свідчать про неодноразові спроби агентів ОГПУ встановлювати контакти з Василем Недайкашею під час його мешкання у Франції, залучати його до співпраці, спонукати до розкриття їм розвідувальної мережі емігрантського уряду УНР на території Радянської України і до надання сприяння у спробах завербувати керівника спецслужби УНР в екзилі генерал-хорунжого Всеволода Змієнка.

Крім цього, також доступні й інші матеріали:

  • Українська еміграція 20-30-х років минулого сторіччя в архівних документах розвідки;
  • Діяльність української політичної еміграції у міжвоєнний період 1920-1930-х років у документах органів державної безпеки СРСР;
  • Розсекречені документи стосовно Симона Петлюри.

Варто відзначити, що це досить потрібна і корисна практика СЗРУ, однак фізичний доступ до архівів розвідки, поки, є обмеженим.

Переглянути архів розсекречених та оцифрованих документів Служби зовнішньої розвідки України можна за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ