Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Перший Львівський шаховий клуб відзначає свою 121 річницю

Сьогодні, 25 листопада, минає 121 рік з дня заснування першого Львівського шахового клубу. Як розповів спортивний журналіст та автор книг Іван Яремко, у Львові шахи здобули популярність у XIX ст., повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«З середини XIX ст. шахи стали надзвичайно популярними. Про це свідчать тогочасні публікації в пресі та спогади студентів Політехніки. Місцями для поєдинків обирались університетські бібліотеки або кав’ярні. До кінця століття шахи досягли такого рівня розвитку, що приятельських змагань стало замало і з’явилась потреба в організації, яка б забезпечувала складніші завдання і нових суперників. І 25 листопада 1894 року у приміщенні «Гранд-готелю» було засновано Львівський шаховий клуб на чолі з графом Міхалом Мйончинським, який відразу ж взявся до організації міського чемпіонату. Турнір відбувся навесні, і з восьми учасників переможцем став граф Ігнаци Попєль, який тоді вважався найсильнішим шахістом Галичини і гідно змагався з гросмейстерами світового рівня», – зазначає Іван Яремко.

Відтоді своєї популярності шахи не втратили. Сьогодні у Львові діє шахова школа Василя Іванчука, ДЮСШ “Дебют”, в якій готують спортсменів високого рівня.  А з середини вересня у більш, ніж 100 середніх загальноосвітніх закладах міста діють шахові гуртки, в яких діти безкоштовно вчаться гри у шахи. Зі Львовом пов’язані імена багатьох відомих гросмейстерів.

Нагадаємо,що 1 березня 2016 року у Львові розпочнеться матч за звання чемпіонки світу з шахів серед жінок між чинною чемпіонкою Марією Музичук та претенденткою на титул китаянкою Хоу Іфань. Матч складатиметься з дванадцяти партій та триватиме до 17 березня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ