Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Сестри Музичук: від тотального захоплення - до відмови виступати за збірну України

Напередодні в одному з медіа вийшов блог львівського гросмейстера Олександра Белявського, який фактично звинуватив Федерацію шахів Львівщини в цькуванні Анни та Марії Музичук.

Анна та Марія Музичук.

Інформаційна агенція “Гал-інфо”, як видання, яке оголосили про припинення будь-якої інформаційної співпраці з сестрами Музичук ще у 2018 році, спробувало не лише з’ясувати нові обставини, але й нагадати, що передувало даному скандалу.

Отже ! В березні 2016 року Львів заслужено отримав титул шахової столиці світу - в місті проходив Чемпіонат світу з шахів серед жінок. Однією з хедлайнерок фінального поєдинку за світову шахову корону була львів’янка Марія Музичук

Нагадаємо, Чемпіонат світу з шахів серед жінок у Львові розпочався 1 березня. За шахову корону змагались українка Марія Музичук та китаянка Хоу Іфань. Загалом відбулось 9 шахових партій. Перемогу з рахунком 6:3 здобула китаянка Хоу Іфань.

Однак, попри програш Марії, Львів на найближчі роки заполонили шахи. Шахи грали всюди: в парках, в школах, вдома тощо. А сестри Марія та Анна Музичук стали чи не найбільш впізнаваними львів’янками яких запрошували на всілякі заходи та ставили за приклад дітям.

Проте, як згодом з великим сумом дізнались вболівальники, світ великих шахів це не завжди спортивні звитяги засновані на патріотизмі. В багатьох випадках це просто політика та гроші.

В грудні 2017 року, як повідомило Радіо Свобода, сестри Анна та Марія Музичук заявили, що не поїдуть на чемпіонат світу до Саудівської Аравії. Відмову участі в цьому чемпіонаті вони пояснили захистом своїх життєвих принципів, адже в цій країні грубо порушують базові права і дискримінують жінок. Звичайно, що така позиція має право на існування. За повідомленнями медіа до бойкоту турніру долучилась і китайська шахістка, колишня чотириразова чемпіонка світу Хоу Іфань, яка також відмовилась їхати на це змагання.

Політикою я взагалі не займаюся. Так, це було вперше, коли я зробила подібну заяву, вирішила принципово не брати участі в шаховому чемпіонаті через те, що він проходить в країні, де порушуються права людини та особливо права жінок”, - зокрема повідомила Марія Музичук.

Однак така принциповість, щодо країн де порушують права людей у сестер була нетривалою. В жовтні 2018 року стало відомо, що сестри вирішили взяти участь у чемпіонаті світу на росії в Ханти-Мансійську. Нагадаємо, на той час між Україною та росією вже понад 4 роки тривала війна, російські війська окупували український Крим, та частину Донецької і Луганської областей. Але схоже, що щедрі призові від росіян (60 000 $ за перше місце і 30 000 $ за друге) швидко переконали сестер забути про свою принциповість і про порушення прав українців. Саме після цієї події ІА “Гал-інфо” відмовилась від будь-якого подальшого інформаційного супроводу сестер Музичук.

В лютому 2022 року стало відомо, що Володимир Зеленський призначив Президентські стипендії сестрам Музичук за видатні досягнення. Зокрема, указом Президента було визначено, що чемпіонка світу з шахів Марія Музичук отримуватиме понад 22000 гривень щомісяця, бронзова призерка чемпіонату світу Анна Музичук - понад 17 тисяч гривень щомісяця. Також стипендії в розмірі половини від суми премій спортсменів отримуватимуть їхні тренери (батьки): Наталя Музичук та Олег Музичук.

У квітні 2022 року, “принципова позиція” сестер Музичук зазнала нової трансформації. Вже в часі повномасштабного вторгнення росіян на територію України, в той час, як росія завдавала ракетних ударів по цивільних об’єктах та чинила звірства на Київщині, Анна та Марія Музичук не підтримали звернення Львівської обласної шахової федерації про виключення росіян та білорусів з ФІДЕ та про відставку з поста президента ФІДЕ путініста Аркадія Дворковича.

"Ніхто не сумнівається в патріотизмі сестер, однак ставити призові FIDE, які йдуть з російських компаній, вище держави не можна. Тим більше дівчата отримують ще й президентські стипендії, які б краще, на мій погляд, було б віддати воїнам ЗСУ", - прокоментував рішення сестер Головний тренер чоловічої збірної України з шахів Олександр Сулипа.

У зв'язку з цим та згідно з рішенням Президії від 4 квітня 2022 року ЛОШФ припинила співпрацю з шахістками та розпочала процедуру їх виключення з Президії та членства у федерації.

Попри отримання Президентських стипендій Анна та Марія Музичук у 2023 році відмовились виступати за збірну України з шахів. Українська гросмейстерка Наталія Жукова повідомила, що причиною відсутності українок в заявці стало фінансове питання.

Недостатньо грошей запропонувала наша федерація… ФІДЕ більше платить за “виставкові матчі”, - зазначила Жукова.

Зокрема про те, що Анна та Марія Музичук не підписали контракт з Міністерством молоді та спорту України повідомило спортивне видання Tribuna.com.

На захист доньок став зокрема Олег Музичук, який нагадаємо, також отримує президентську стипендію, як їх тренер. У коментарі кореспонденту Костянтину Варварику він повідомив, що відсутність Анни та Марії в заявці національної збірної пов’язана з їх втомою після попереднього індивідуального турніру в Баку. Однак Олег Музичук не сказав, що склад національної збірної був сформований задовго до турніру в Баку. Зокрема, про непідписання сестрами Музичук контракту з Міністерством молоді та спорту для виступів за збірну України повідомив у червні 2023 року львівський гросмейстер Андріян Михальчишин в інтерв’ю виданню Kamp-Sport. Він також зазначив, що для підписання контракту необхідно було приїхати в Київ, але сестри перебувають за кордоном з часу вторгнення росіян.

Варто додати, що “втома” не завадила Марії Музичук вже після Баку зіграти на командному чемпіонаті світу серед міст в Дюссельдорфі, де вона виступала за команду Ashdod Elit Chess Club (призовий фонд 250000 євро).

Про цей турнір варто згадати додатково. Грузинський шахіст Баадур Джобава під час церемонії закриття взяв мікрофон і сказав: "Велике спасибі. Слава Україні". Після чого покинув сцену. Як себе проявила на турнірі Марія Музичук медіа не повідомляли. Перемогу на турнірі здобув “хороший росіянин” Ян Непомнящий, який намагався пронести на змагання символіку підсанкційної російської компанії.

Несподівано до захисту сестер Музичук від громадського осуду став ще один гросмейстер минулого Олександр Белявський. Як ми згадували на початку, 17 вересня він опублікував блог під назвою “Колективні листи не притаманні демократіям”, в якому заявив, що: “проблеми в Анни та Марічки Музичук розпочалися тоді, коли вони відмовилися підписувати колективного листа. Все, що відбувалося далі, було наслідками цієї відмови” (мова про лист щодо усунення зі змагань росіян та білорусів, - ред.). Зауважимо, що блог Белявського  з’явився практично одразу після турніру Saint Charbel Chess Cup 2023 в Моршині, серед організаторів якого були батьки сестер Наталя та Олег Музичук, і на який вони запросили Олександра Белявського, який до слова, представляв там не Україну, а Словенію.

Також до захисту сестер Музичук приєднався ще один львів'янин з доволі сумнівною шаховою репутацією - Олександр Прохоров (код ФІДЕ 14105578). Він зокрема відомий тим, що за допомогою махінацій використавши дані свого тезки з Луганська отримав титул Майстер ФІДЕ (FM) (протокол засідання ФШУ п.3.2). І який після проведеного розслідування, був виключений з Федерації шахів України за маніпулювання кодом ФІДЕ, рейтингами та титулом. Зазначимо, що в липні 2022 року, Олександр Прохоров вимагав у прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля випустити його з України для участі в міжнародному турнірі в ролі спортивного судді, скаржився на Федерацію шахів України, яка йому не надала відповідного дозволу та погрожував зверненням до правоохоронних органів.

Варто також згадати, що під час проведення розслідування махінацій Прохорова з титулами ФІДЕ він неодноразово заявляв, що не визнає юрисдикцію Федерації шахів України та Львівської обласної Федерації шахів, однак в 2019 році висунув себе на посаду Президента ФШУ (в шахових колах його називали технічним кандидатом) однак програв. Разом зі своєю мамою Олександр є засновниками ГО “Львівська міська федерація шахів”, яка проводить власні шахові турніри та “присвоює” шахові розряди не визнані в офіційних структурах України. Крім того, як повідомили джерела Гал-інфо, Олександр Прохоров з 2014 року продовжував брати  участь в змаганнях на росії у якості арбітра ФІДЕ.

Так от, Олександр Прохоров заявляє, що: “і зараз руками різних людей йде пряме знищення імен Музичук, але головне треба розуміти, що це все відголосок майбутніх виборів до ФШУ”.

А що ж Анна та Марія? А тим часом Анна та Марія Музичук продовжують отримувати іменні стипендії президента України, за які чудово почувають себе в Іспанії, де проживають з часу повномасштабного вторгнення росіян. А також не лише беруть участь в турнірах FIDE, але й займаються їх промоцією разом з прокремлівським російським політиком Аркадієм Дворковичем.

Тож чи не варто шахісткам визначитись: патріотизм чи гроші?... Дуже часто саме російські гроші. 

Хоча… що можна вимагати від рядових шахістів, якщо один з керівників Федерації шахів України, віцепрезидент Юрій Гнип, досі грає в футбол з путіністом Аркадієм Дворковичем?

Про глобальну кризу в шаховому середовищі України ми напишемо згодом.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ