Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Андрій Котельник: Кличко провів один з найкращих боїв у кар’єрі

Відомий український боксер, найуспішніший боксер-професіонал Західної України, колишній чемпіон світу серед професіоналів за версією WBA Андрій Котельник прокоментував поразку Володимира Кличка у поєдинку проти британця Ентоні Джошуа. Екс-чемпіон світу за версією WBA у ексклюзивному інтерв`ю Гал-інфо детально розібрав поєдинок Кличка-молодшого і дав відповідь на питання: чи потрібен українцю реванш у бою з британським боксером.
Гал-інфо

Андрію, які у Вас враження від бою? Чого очікували від поєдинку Кличко – Джошуа?

Знав, якщо Володимир до 5 чи 6 раунду не нокаутує суперника, то далі буде важко. Хто б що не казав, але в якій добрій спортивній формі ти б не був, вік дається взнаки. Не може людина бути на піку своєї кар’єри протягом такого довгого часу. У кожного є свій час. У Володимира він уже завершився. Шанс перемогти достроково у Володимира був. У 6 раунді він міг завершити бій достроково. Після першого нокдауну Джошуа був майже «готовий». Суперник був у нього майже на долоні, але, на жаль, він не скористався цим шансом.

Незважаючи на поразку, Кличко-молодший отримав чимало схвальних відгуків про цей бій.

Також вважаю, що цей бій один з найкращих Володимира Кличка на профі-рингу. Багато хто каже, що цей один з найкращих саме з тих, у яких він програвав. Поєдинок мені сподобався. Володимир виглядав достойно. Пауза у його кар’єрі пішла йому на користь. За 10-річну кар’єру Володимира останній бій запам’ятався мені найбільше. Кличко боксував класно. Він був швидкий і добре налаштований. Після нокдауну також знайшов в собі сили продовжити поєдинок. Після 5 раунду було видно уже справжню бійку. Можна сказати вболівальники побачили той бокс, який вони хочуть бачити. Вони платять гроші і хочуть побачити видовище.

Володимира Кличка часто звинувачували у тому, що його бої не особливо видовищні і саме тому він не був цікавий в Америці.

В якійсь мірі це так. Втім, в суботу Володимир довів усім багато чого. В загальному йому нема чого доводити, мабуть, в першу чергу хотів щось довести сам собі. Джошуа не буде тимчасовим чемпіоном. Володимир поступився найкращому боксеру у цій вазі. На мою думку, британець буде на вершині слави не один рік.

Чимало експертів схиляються до думки, що Володимиру потрібно було завершувати кар’єру після поразки від Тайсона Ф’юрі.

Як на мене, це був перший тривожний дзвінок. Після того бою ми зрозуміли, що кар’єра йде до завершення. Як на мене, Володимир програв боксеру, який був на три голови слабшим за нього. І навіть слабшим за тих суперників, яких свого часу Володимир перемагав. А коментарів, повірте, дуже багато. Найгірше те, що їх дають люди, які ніколи не розуміли професійний бокс з середини.

Чи було б логічно команді Кличка знайти для нього слабшого суперника, аніж Ентоні Джошуа?

Могли, звісно, суперники бути слабшими. Втім, навіть Джошуа Кличко перебоксовував. Школа боксу у Володимира є сильнішою, аніж в Джошуа. Чи правильну тактику обрав Володимир? Як на мене, за очками він вигравав у цьому поєдинку. Незважаючи на це, перемогу в Англії за очками йому б ніхто не дав. Зрозумійте: Кличко уже на завершенні кар’єри, а Джошуа – молодий та перспективний чемпіон. Англія – не Німеччина, тому, хто платить гроші, той і замовляє музику. Уже зараз Володимиру потрібно задуматися над завершенням кар’єри. У кожного є свій час, у кожній справі треба вміти вчасно піти. Вдумайтесь самі: суперник Володі був на третину життя від нього молодший. Джошуа зараз на піку своєї кар’єри, а Володимиру уже не потрібно комусь щось доводити. Вважаю, він міг би продовжити кар’єру, але навіщо?  Він десять років був на піку слави, був кращим з кращих.

Що, на Вашу думку, стало визначальним у поєдинку Кличко – Джошуа?

Вік. У Володі був шанс, а він ним не скористався. Натомість свою можливість виграти бій Джошуа використав. У такому віці сили не безкінечні. Кажуть, що є боксери, які боксували і за 40 і більше. А згадайте як  вони завершували свою кар’єру. Були й такі, що з рингу вилітали. І це дуже зіркові суперважковаговики. Таких прикладів можна навести безліч.

Ви натякаєте на те, що Володимиру потрібно завершувати кар’єру.

Так. Не думаю, що йому бракує грошей чи слави. Але останнє слово буде за ним. На мою думку, йому немає що і кому доводити. Він показав багато чого. Те, що він зробив, важко буде комусь повторити.

В інтерв’ю Гал-інфо півтора роки тому Ви говорили, що після смерті тренера Емануеля Стюарда кар’єра Кличка пішла на спад.  

Так воно і є. Зрозумійте, що Кличко боксував з суперником, який сьогодні є номер один. Офіційні претенденти на чемпіонські пояси, які були у Кличка, це боксери, які за всіма показниками поступалися Володимиру. Поразка Володимира від Тайсона Ф’юрі – це випадковість. Таке може трапитися з кожним спортсменом. Він програв слабшому і неадекватному боксеру.

Зараз чимало інформації в ЗМІ, що Кличко не поспішає завершувати професійну кар’єру. Чи може, на Вашу думку, мати місце матч-реванш з Джошуа?

Не потрібен реванш. Що він дасть?

Ви особисто вірили в перемогу Володимира перед початком бою?

Звісно, вболівав за Володимира, хоча розумів, що буде дуже складно. Зізнаюся, коли Джошуа опинився у нокдауні я побачив те, що Кличко його доб’є.  Забракло, на жаль, сил. Володимир намахався достатньо, але повторити такий прицільний удар, на жаль, не зміг.

Розмовляв Богдан Пастернак, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ