Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Дієго Армандо Марадона: "Рука Бога", наркотики та "Гол століття"

25 листопада, у віці 60 років помер Дієго Марадона, легенда аргентинського футболу. Причиною смерті стала зупинка серця.

Дієго Марадона – людина, яка зробила неабиякий внесок в історію аргентинського спорту і стала визначною постаттю у світовому футболі. За свою успішну кар’єру, він виходив на поле у складі декількох провідних клубів, серед яких "Барселона", "Наполі", "Севілья" та  «Бока Хуніорс".

В 1986-му році, разом з національною збірною переміг на чемпіонаті світу, а ще через чотири роки дійшов до фіналу Мундіалю. Марадона залишив по собі слід і в історії італійського футбольного клубу "Наполі", у його складі він здобув дві перемоги в Серії А і кубок УЄФА.

Один з найбільш відомих голів в історії, який отримав назву "Рука Бога", Марадона забив на чемпіонаті світу у 1986-му році, під час матчу проти збірної Англії. Цей гол він забив рукою, однак, незважаючи на обурення англійських гравців, суддя його зарахував. Пізніше, на прес-конференції, футболіст сказав, що це була "рука Господа".

Марадона став мало не іконою аргентинського футболу, коли забив другий гол у чвертьфіналі, він став вирішальним і приніс Аргентині перемогу над Англією з рахунком 2:1. Цей гол визнали найкращим взяттям воріт в історії чемпіонатів світу, а пізніше називатимуть "Гол століття".


З 2008 по 2010 рік Дієго Марадона був головним тренером збірної Аргентини, яку довів до чвертьфіналу чемпіонату світу 2010 року.

Протягом багатьох років його здоров’я суттєво потерпало через вживання наркотичних речовин. У своїй книзі «Yo Soy El Diego», Морадона розказав, що наркотики з’явилися у його житті, коли він грав за «Барселону» і почав багато заробляти.

У 1994 році, у самий розпал чемпіонату світу в США, Дієго Марадона дискваліфікували на 15 місяців, виявивши у нього в крові наркотик. А через три роки, у 1997 його спіймали на вживанні кокаїну. Це був останній рік Марадона у ролі гравця.

Проблеми зі здоров'ям почалися ще до завершення його кар’єри. У свої 40 років він переніс свій перший серцевий напад, причиною якого стало передозування. А коли до наркотичної залежності додався ще й алкоголь, то це його мало не вбило. За словами Марадони, він вирішив все для себе, коли був за крок від смерті. У грудні 2017 року, екс-фуболіст заявив, що не вживав наркотиків вже 14 років. Він також зауважив, що перемогти залежність йому допомогла сім’я.

На честь легендарного футболіста, у Латинській Америці навіть була заснована «Церква Марадони», офіційна назва – «Церква Руки Бога». Її заснувала група друзів у аргентинському портовому містечку Росарно і тоді ніхто навіть уявити не міг, що її послідовниками стануть більше ніж 120 000 людей по всьому світу. Всі вони святкують 22 червня як день, коли Марадона забив гол «Рукою Бога» у ворота збірної Англії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ