Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Естетичні жахіття: розмова з художником Борисом Грохом

Автор Борис Грох
Автор Борис Грох
Автор Борис Грох
Автор Борис Грох
Автор Борис Грох
Автор Борис Грох
Автор Борис Грох
Автор Борис Грох
1/4
Як часто Ви, переглядаючи художні роботи у соціальних мережах (наприклад Instagram), замислюєтесь над їхнім авторством?

Часто люди зосереджують свою увагу на малюнку лише кілька секунд, зрідка нагороджують публікацію своєю вподобайкою, але навіть тоді не вважають за потрібне дізнатись, хто ж є творцем цього витвору. Окрім цього, буває не просто повірити, що автор такої класної картинки не якийсь відомий митець з далеких країв, а громадянин вашої країни, чи ба — живе у вашому місті!

Кілька років тому я й сам натикнувся на підбірку незвичних малюнків. Химерні зображення величезних скелетів у пітьмі, постапокаліптичні пейзажі, містичні істоти, похмура естетика напівзруйнованих новобудов — усі ці мотиви були вміло поєднані на полотнах невідомого мені автора. Тоді я, а також мій друг, вподобали і зберегли кілька цих картинок. На думку мені спало, що автор живе доволі далеко, скоріш за все у Російської Федерації чи десь на території колишньої СНД . З плином часу мені знову трапились нові роботи того ж художника і цього разу я помітив на зображеній архітектурі…фрази українською мовою! Так, на роботі під назвою «Our Happy Future» представлено кіоск з морозивом, із україномовною вивіскою.

Неочікуване відкриття змусило мене більше дізнатись про цього художника. Яким же було моє здивування, коли я дізнався, що молодий автор картин Борис Грох зараз живе у моєму рідному місті — Львові.

Борис Грох родом з Криму, з міста Євпаторія. Зараз юнаку 27 років, за освітою він художник живописець, випускник Кримського художнього училища імені Н.С. Самокіша.

Налагодити контакт із юним митцем виявилось нескладно:

З чого усе починалось? Якою була перша робота і як саме вона виникла?

Після закінчення училища я потребував роботи. Спочатку малював портрети, однак швидко зрозумів, що душа до цього не лежить. В грудні 2017 року я опублікував картину під назвою «Night walking», яка одразу ж стала вірусною. Мені подобалось малювати у такому стилі, тому я продовжував. Робив те, що приносило мені задоволення.

Малювання це твій основний вид діяльності?

Зараз мені вдається заробляти на життя виключно творчістю. Іноді у мене замовляють роботи для обкладинок музикальних альбомів, композицій чи навіть книг.

Чи надихався іншими художниками?

Звісно. Мої роботи ставали дедалі популярнішими, тож люди мимоволі порівнювали їх з іншими роботами відомих художників, які працювали у подібному жанрі. Саме так я дізнався про Саймона Столенхага, чиї роботи мене неабияк надихали. Також мені імпонували такі автори як Антон Семенов, Якуб Розальскі, Андрей Суронов. Відтоді, список улюблених художників у мене значно збільшився, усіх перелічити доволі складно.

Скільки часу, в середньому, потрібно для створення однієї роботи?

Згідно даних мого графічного планшету — десять годин. Втім, це означає десять годин безперервного робочого процесу, який я зазвичай розподіляю впродовж кількох тижнів. Теоретично, я можу завершити малюнок за один день, але такі умови видаються мені екстремальними і через поспіх кінцевий результат може суттєво постраждати.

Якою створеною картиною ти задоволений найбільше? Чому?

Як такої улюбленої роботи у мене немає. Гадаю, що певна частина моїх картин все ж подобається мені більше за іншу. Втім, час від часу власне ставлення до картин змінюється. Можна сказати, що я їх переосмислюю.

Як часто отримуєш відгуки від людей? Чи були незвичні фібеки?

Часто люди пишуть, як їх вражають мої роботи. Один відгук мені справді запам’ятався. Людина написала, що моя картина допомогла їй змінити у кращу сторону своє ставлення до важкого захворювання, яким вона була уражена. Я ніколи не припускав, що моя творчість здатна настільки вразити когось.

Чимало художників з часом «вигорають» і перестають малювати. У тебе бувають періоди творчої кризи, чи ідей завжди вистачає?

У мене є періоди коли не дуже хочеться малювати. Таке трапляється, коли багато працюєш над замовленнями, починаєш ставитися до малювання, як до роботи. Намагаюсь, аби до подібного не доходило. Ідей в мене завжди багато, просто на кожну картину потрібно виділити свій час.

Які провідні мотиви саме ти бачиш у своїх малюнках?

Головним мотивом, який сприяв створенню моїх картин, було бажання зобразити красу. Можливо, мистецтвознавці зі мною не погодяться. Звісно ж, у моїх роботах присутні елементи, які можна охарактеризувати як «актуальні проблеми», тож я мимоволі привертаю до них увагу. Та в жодному разі не хочу нав’язувати їх людям. У кожній картині є історія, яку можна інтерпретувати під себе. Мені подобається дарувати людям простір для фантазії.

Спілкувався Микола Гришаєв

Більше робіт автора можна переглянути за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ