Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Театр ім.Заньковецької: він дуже хотів поставити Чехова, та дбав про старших

Невдовзі у Львівському національному театрі ім. Марії Заньковецької шукатимуть нового керівника. Гал-інфо проаналізувало обіцянки, які давав на попередньому конкурсі теперішній його очільник Андрій Мацяк.
Фото: Твоє місто

Нагадаємо, у травні 2018 року відбувся конкурс на посаду генерального директора художнього керівника Національного театру ім. Марії Заньковецької. Після заслуховування програм кандидатів, конкурсна комісія вирішила довірити розвиток театру на наступні п'ять років чинному на той час генеральному директору художньому керівнику Андрію Мацяку.

То що ж пообіцяв Андрій Мацяк втілити в театрі під своїм керівництвом, та як переконав членів конкурсної комісії отримати змогу залишитися ще на п'ять років при кермі театру.

Більше уваги старшим акторам

“Коли я підписував контракти з нашими творчими працівниками, то найбільше говорили про те, щоб в театрі була максимальна прозорість. Люди бояться самочинного і самовільного вирішення тих чи інших кадрових питань. Це стосується зокрема контрактної системи. Вони дуже нарікають на те, що багато з них є незайняті, що на них не звертають увагу. Особливо складно це є у віці від 50 до 60 років. Особливо жінки. Специфіка театру полягає в тому, що це є надзвичайно складний вік і тут треба особливо приділити увагу на те, як ці актори чи особливо актриси є зайняті та задіяні”, – заявляв Андрій Мацяк.

Для розвязання цієї проблеми за п'ять років нового-старого керівника з театру під різними приводами "пішли": Андрій Сніцарчук, Юрій Чеков, Федір Стригун, Анна Матійченко, Юрій Хвостенко, Януш Юхницький, Роман Марин, Ярослав Кіргач, Таїсія Литвиненко.

Нездорова атмосфера та художня рада

“Таким чином однозначно погоджуюся з тими, хто говорить, що за будь-якої ситуації для того, щоб максимально демократизувати та зробити прозорим цей процес – необхідно створювати художню раду.  Але художня рада не може бути створена з близьких, друзів, колег, товаришів і так далі.  Я абсолютно переконаний, що члени художньої ради з колективу можуть бути висунуті шляхом таємного голосування. Обовязково членами художньої ради мусять бути керівники підрозділів. До прикладу керівник оркестру, завтрупою, завідуючий літературною частиною. І, звичайно, обов’язково кілька театрознавців, письменник якийсь, кілька сторонніх осіб. Щоб ті могли спостерігати і брати участь в обговореннях", – пояснив членам конкурсної комісії чинний керівник театру, який за свою попередню каденцію так чомусь і не створив цю художню раду.

Андрій Мацяк також зазначив, що обов’язково потрібно запроваджувати таємне голосування при обранні художньої ради, адже практика, зокрема і в театрі ім. М. Заньковецької під його керівництвом показує, що: "якщо є відкрите голосування – це є одна історія, а коли ми проводимо таємне голосування – абсолютно, докорінно інша штука".

Відповідно за наступні роки Мацяк обіцяв вибудувати ситуацію так, щоб люди були доброзичливі, відверті та не боялись. Тобто кандидат пообіцяв виправити нездорову атмосферу, яка була сформована саме за його активного керівництва театром у попередні 22 роки? (Андрій Мацяк з 1996 року був директором театру, а з 2001 – генеральним директором, ред.)

Репертуар

“Я переконаний, що разом з художньою радою необхідно покласти репертуар на два-три роки наперед. Тим більше я говорив про те, що наші працівники просять свіжого повітря, вони просять відкрити двері в театрі ім. Заньковецької. Люди просять, щоб ми запрошували режисерів, художників постановників, інших спеціалістів. І це конче потрібно робити, бо на нинішній день театр є значною мірою закритий, він вариться у своєму борщі і це недобре. Це абсолютно не сприяє творчому росту працівників і втрачається свіжість. Що тут говорити, це ж зрозуміло”, – поділився репертуарними планами Андрій Мацяк.

Також він зазначив, що негативно ставиться до великої кількості вистав в репертуарі театру (близько 50 на час проведення конкурсу, – ред.)

“Я негативно ставлюся до цього. Передусім однозначно потрібно переглянути ці вистави і певну кількість вистав треба буде списати. Справа навіть не в якості. Коли люди збираються на репетицію і конвульсивно згадують текст, то ні про яке мистецтво не йдеться. Я найбільше переживаю в цій ситуації за актора, коли він грає виставу раз на пів року чи ще рідше, то можу собі тільки уявити, як він переживає. Так не може бути ані з точки зору якості професії, це ненормально і непрофесійно”, – зокрема поділився творчими планами майбутній художній керівник.

Про те, як “свіжим повітрям” з театру повиносило професійних акторів ми вже писали вище. А репертуарні проблеми забудькуватих акторів, які залишились було вирішено не менш кардинальним способом. Зокрема з афіш театру зникли такі улюблені львів'янами вистави, як: "Ісус, син Бога живого", "Соло для мідних труб", "Украдене щастя", "Дама з камеліями","Мазепа", "Емігранти", "Фредерік, або бульвар злочинів" та інші.

Більше нових та якісних вистав

“Потрібно запрошувати наших провідних українських режисерів. Але так само треба користуватися близькістю Польщі. Треба дивитися на цих молодих людей. Хоча відразу хочу сказати, що і у нас в театрі є кілька хлопців на нинішній день, які є сильні і треба однозначно їм давати роботу. Тому, що вони себе проявляють непогано. І у нас треба шукати резерви і давати майданчики для самореалізації", обіцяв претендент.

Про "успіхи" запрошених режисерів найкраще свідчать дані Державної аудиторської служби України, які ми публікували раніше. Як зазначили аудитори, включення до репертуару театру високобюджетних театральних заходів, без проведення належної оцінки глядацького попиту, призвело до неефективних витрат підприємства в сумі 433,9 тис. гривень.

Нові майданчики

Також Андрій Мацяк для максимальної активізації роботи творчого колективу обіцяв обов’язково шукати інші майданчики, де б можна було додатково ставити вистави. При тому, що актори і так виявились перевантаженими та забували свої ролі.

Під час проведення аналізу роботи та виконання обіцянок ми шукали інформацію про нові майданчики, але все що вдалось знайти це практично єдині гастролі театру ім. Марії Заньковецької до столиці України з виставою "Львівське танго", які відбулись саме перед завершенням терміну перебування Андрія Мацяка на посаді. А також заньківчани на запрошення та за фінансування місцевих благодійників звозили у Велику Британію "Наталку Полтавку".

Тут на противагу варто згадати Івано-Франківський національний академічний драматичний театр імені Івана Франка, якому на заваді не стали ні COVID-19, ні російське вторгнення. Навіть у цих умовах театр зміг відкрити філію у Львові.

“Участь у фестивалях це конче необхідно. Зараз наших кілька осіб поїхали на “Мельпомену”. Потім було Закарпаття, Мукачево і так далі і так далі. Але це треба розширяти. Ми зараз готуємо, щоб вистава поїхала до Іспанії, ще в інші (країни  ред.) Недавно Канада була. Це однозначно треба робити”, – ділився великим гастрольним турне театру пан Мацяк.

Але цікаво, що пан Мацяк мав на увазі під тими “так далі і так далі”? Відповіді ми не знайшли.

Про ремонти

Одним з першочергових планів на наступну каденцію було питання ремонту, а саме заміна даху театру. 

"Якщо ми поміняємо дах, то під дахом з’являться додаткові приміщення. Там можуть бути і репетиційні. Там ми зможемо випробовувати спільно з університетом нових, молодих акторів. Ми дуже потерпаємо через брак приміщень. Зокрема актори дуже часто на масових виставах знаходяться по 7-8 осіб в одній гримерній. Це неприпустимо і треба звернути увагу на цю ситуацію", - планував кандидат Андрій Мацяк.

Також в його планах була побудова нової бази з боксами для машин, та столярним і малярним цехами. Відповідно в театрі планували звільнити приміщення для різних мистецьких акцій.

Про оркестр і ще раз про репертуар

Андрій Мацяк також мав великі плани на театральний оркестр, який за його словами є дуже високопрофесійним та може відіграти важливу роль у творчому житті театру. Тому однозначно напрошується постановка, можливо, якогось сучасного хорошого закордонного мюзиклу.

"Обов’язково мусить з'явитися Шекспір, обов’язково мусить з’явитися Мольєр, обов’язково мусить з’явитися Чехов. Мусить бути сучасна п’єса”, зокрема планував кандидат на посаду художнього керівника.

З 2018 року, після перемоги Андрія Мацяка на конкурсі, в репертуарі театру не з'явився Мольєр, слава тобі Господи не було й Чехова. Хоча й “сучасного хорошого закордонного мюзиклу” теж не вдалось знайти. Ймовірно, Мольєру завадила епідемія коронавірусу, а Чехову на заваді стало російське вторгнення?

Але є й успіхи, Шекспір знайшов своє втілення в виставі "Сатисфакція" за мотивами "Венеційського купця".

Політичні плани

“Театр має досить хороше юридичне обслуговування. Ми беремо велику участь і напрацьовуємо різні базові речі. Що я маю на увазі? Треба буде переглянути ще раз контрактну систему, там треба добре проаналізувати і можливо щось поправити. Закон про меценатство обов’язково треба пробивати, бо без нього неможливо працювати. 

Ми зараз активно займаємось, щоб винести, хоча в ситуації що відбувається у Верховній Раді це неможливо зробити, але будемо старатися, це зняття ПДВ з закладів культури. І щоб ці кошти йшли на розвиток матеріально-технічної бази”, – зокрема і такі плани були в Андрія Мацяка.

І зважаючи на якісне юридичне обслуговування Андрій Мацяк програв усі суди акторам театру, яким неправомірно оголошував догани. А також програв суди всіх інстанцій за неправомірне звільнення начальника художньо-освітлювального цеху Андрія Хахули, якому зобов'язані виплатити понад 390 тисяч гривень. 

А ще, за хороше юридичне обслуговування театр витрачає немалі кошти (UA-2023-02-27-001736-a)

Варто також нагадати, що упродовж останніх двох років театр працює без головного режисера. Конкурси на посаду проводься, але переможців не виявляють. Зокрема Вадим Сікорський, який був призначений в.о. головного режисера в 2021 році, вже через рік був звільнений з театру.

Повну версію конкурсної програми Андрія Мацяка можете переглянути на відео нижче. Також за посиланням можна переглянути текстові версії програм та звіти про їх виконання надані Гал-інфо у відповідь на інформаційний запит до Мінкульту.

Але загалом в театрі справи йдуть доволі добре. Зокрема вистава "Львівське танго" користується неабияким попитом. Також нещодавно з великим успіхом та найкращими відгуками пройшов концерт "Тільки у Львові". А в березні 2023 року там, відкинувши дешеву пропозицію, придбали легковий автомобіль OPEL Combo Life L2 за 939 тисяч. Хоча, як повідомили на умовах анонімності актори з театру, "для економії коштів" їх щомісяця відправляють у відпустки "за власний рахунок" на день-два.

Наразі невідомо чи Мінкульт оголосить конкурс на заміщення посади генерального директора художнього керівника театру ім. Марії Заньковецької. Ймовірно, що до завершення воєнного стану в театрі призначать виконувача обов'язків керівника театру. Хто ним буде питання відкрите...

Маринюк Андрій, Гал-інфо.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ