Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Палац Бесядецьких: Зруйнувати не можна реставрувати

Ремонт Палацу Бесядецьких розпочався у далекому 2005 році. У місті будівлю називають “привидом культури”, зважаючи на те, що маєток перманентно готують до реставрації, поки унікальний палац втрачає свій автентичний вигляд.

Палац Бесядецьких у Львові унікальний тим, що це єдина пам’ятка XVIII століття палацово-садибного типу. Будівля знаходиться у центрі міста на площі Галицькій, 10. На жаль, точна дата та історія створення палацу не відома. Науковці припускають, що його могли звести у 1740-х роках. Колись у палаці жили різні заможні містяни, знаходилась пошта та археологічний музей. З приходом радянської влади палац був обласною науковою бібліотекою, а в часи незалежности – оселею для безпритульних і громадською вбиральнею.

З кожним роком пам’ятка національного значення втрачала свій автентичний вигляд через конфлікт міста та університету, які на власний розсуд хотіли розпоряджатися будівлею. Упродовж 90-х Палац Бесядецьких утримувався ЛОДА, а з 2002 року приміщення знаходиться на балансі Львівського Національного університету ім. Івана Франка. 

Палац Бесядецьких

Як повідомляло Гал-інфо, на початку грудня 2015 року приміщення Палацу Бесядецьких мало не згоріло, адже в підвалах безхатьки намагалися розвести багаття, щоб зігрітися. Попри цей факт, в університеті повідомляли, що на території палацу є  відділ сторожової охорони, який працює як і в усіх навчальних корпусах та гуртожитках ЗВО. 

Серед купи сміття, графіті на фасаді та порослих чагарників заледве вдавалось розгледіти залишки культурної спадщини, а неякісний фундамент  і пробитий дах стали основною причиною руйнування палацу. 

В управління охорони історичного середовища Львівської міськради, за словами його начальниці Лілії Онищенко-Швець, до університету виникало багато зауважень і передусім саме через незадовільний стан пам'ятки та перспективу зробити палацове приміщення придатним до навчального процесу. 

17 жовтня 2008 року набув чинності закон, згідно з яким палац внесли до «Переліку памʼяток культурної спадщини, що не підлягають приватизації». Лілія Онищенко в коментарі Гал-інфо зокрема зазначала, що будівля палацу не підлягає приватизації. Однак, силами місцевої  влади там можна було б обладнати виставкові зали, створити музей історії міста, зробити резиденцію для зустрічей міжнародних делегацій тощо. А ЛНУ ім. Франка місто пропонувало відмовитись від Палацу Бесядецьких, натомість віддати йому будь-яке інше приміщення. Однак в університеті відмовились від такої пропозиції, аргументувавши це тим, що ЗВО інвестував гроші у виведення палацу з аварійного стану, та має плани щодо продовження і завершення капітального ремонту. 

Університет самотужки з 2005 року проводив часткові ремонтні роботи в приміщенні палацу, який планували облаштувати як навчальний корпус для студентів-істориків ЛНУ. Однак на капітальний ремонт та реконструкцію маєтку забракло коштів.

У квітні минулого року (2021, - ред) палац готували до реставрації, та мали розібрати аварійне крило – лівий флігель – для продовження роботи. 

У коментарі Твоє Місто Роман Дац, начальник відділу проєктно-кошторисної документації Львівського університету ім. І. Франка розповідав, що університет планує закінчити повну реставрацію максимум за два-три роки (станом на квітень 2021). Приміщення палацу університет запланував перетворити на власний репрезентаційний центр, де проводитимуть студентські конференції, наради, симпозіуми тощо. 

Загалом для завершення реставрації, за словами Романа Даца, робітникам на об’єкті потрібно було звести два нові флігелі, укріплювальні конструкції, провести повну реставрацію екстер’єру й інтер’єру, а пізніше забезпечити благоустрій території навколо, до прикладу, провести озеленення. 

Інформаційна агенція Гал-інфо в липні 2022 року звернулася до Управління охорони історичного середовища Львівської міської ради та до ректора Львівського Національного університету Володимира Мельника, аби дізнатись на якому етапі знаходиться реставрація Палацу Бесядецьких сьогодні та хто відповідальний за збереження цієї пам'ятки. 

У відповіді на запит, начальниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко-Швець, зазначила, що будівельні роботи на об’єкті – палац Бесядецьких – пл. Галицька, 10 на даний час не проводяться. У випадку отримання Львівським Національним Університетом ім. Франка дозволу на початок ведення робіт, він також зобов’язаний забезпечити авторський та технічний нагляд на об’єкті.

За словами Лілії Онищенко-Швець, Львівська міська рада неодноразово зверталася до керівництва Університету щодо незадовільного стану пам’ятки та необхідності проведення ремонтно-реставраційних робіт, а питання стану пам’ятки розглядалося на адмінкомісії. 

У Львівському університеті запевнили редакцію, що ремонтно-реставраційні роботи в палаці Бесядецьких буде продовжено після опрацювання та погодження проєктно-кошторисної документації на реставрацію згідно вимог законодавства та отримання дозволу на початок робіт.

Водночас в ЛНУ повідомили, що фінансування реставраційних робіт в палаці Бесядецьких планується здійснити коштом інвестицій. І станом на сьогодні Університет має ТРИ інвестиційні пропозиції, розгляд яких триває.

В ЛНУ ім. І. Франка також повідомили, що неодноразово звертались до Львівської обласної держадміністрації та до керівництва міста з проханням внесення палацу до Програм фінансування об’єктів реставрації і буде вітати бажання міської ради долучитись до фінансування реставрації Палацу.

Також в ЛНУ повідомили, що за період з 2004 року, на проведення  ремонтно-реставраційних робіт на пам’ятці витратили понад 8 мільйонів гривень.

А тим часом як можуть пересвідчитись львів’яни та гості міста, унікальна історична пам’ятка в серці Львова продовжує руйнуватись. Вже невдовзі доцільність та можливість реставрації зруйнованої будівлі буде дуже сумнівною, але ласе місце в історичному центрі навряд залишиться пусткою.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ