Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Коронавірус перемагає спорт: хто потерпає від Covid-19?

Те, що розпочиналося як локальний спалах невідомої хвороби, зараз частково паралізовує пересування людей між країнами та змушує відмовлятися від масових подій. Спорт теж не уникнув обмежень: вони стосуються як пересічних глядачів, так і топових спортсменів.

Легка атлетика

«Королева спорту» однією з перших стала жертвою коронавірусу з Ухані. Кожен зимовий сезон має логічне завершення – чемпіонат світу в приміщенні. Кожен, окрім зими-2020. Стартувати світовий форум повинен був вже завтра. Однак ІААФ перенесла змагання у китайському Нанкіні з березня 2020 року на 2021 рік. А шкода, адже, зважаючи на форму окремих українських атлетів, зокрема Ярослави Магучіх, Марини Бех-Романчук та Юлії Левченко, наша збірна могла претендувати на нагороди.

Карате

Останній етап Прем’єр Ліги, на якому вирішувалася б доля путівок, згідно з рейтингом, мав відбутися у столиці Марокко – Рабаті. Але, зважаючи на спалах коронавірусу у країні (кількість підтверджених випадків захворювання у країні на момент написання – 6, кількість смертельних випадків – 1), цей захід, як і ряд інших, було скасовано. Світова федерація карате погодила перенесення змагань у Зальцбург, де відбувався попередній етап.

Локальний приклад скасованих змагань – Lviv Open Cup. Він мав відбуватися 21-22 березня на велотреку «СКА». Цей турнір є одним з етапів UKF Premier League, а його учасниками повинні були стати представники 10 країн. Однак, здоров’я – не та річ, якою варто ризикувати заради одного виступу на змаганнях.

Дзюдо

Міжнародна федерація дзюдо не залишилася осторонь подій. «Ми прийняли рішення про негайне призупинення усіх змагань, що є у нашому міжнародному календарі до 30 квітня 2020 року», - йдеться у заяві на їхньому сайті. Це, зокрема, включає етап Grand Slam у російському Єкатеринбурзі та Grand Prix у Тбілісі та Анталії. Чи варто говорити про українських дзюдоїстів, які могли б здобути там високі місця? Про Георгія Зантараю, який завжди входить до претендентів на медалі, чи Дар’ю Білодід, яка не програє вже більше 15 поєдинків поспіль?

Футбол

Мабуть, найпопулярніша історія. Наймасовіший спорт з найбільшою глядацькою аудиторією є лакмусовим папірцем ситуації у світі. Порожні трибуни більшості європейських та азійських чемпіонатів, випадки зараження футболістів, зокрема «Сампдорії», «Ювентуса» та «Ганновера», говорять самі за себе. Відмова від рукостискань, автограф-сесій чи фотографій з фанатами. У італійській Серії А вже не зіграно декілька турів і, як тепер визначити чемпіона, не знає ніхто. Під загрозою і проведення Чемпіонату Європи, а з ним і колапс наступного футбольного сезону. Більшість матчів, в тому числі і в Україні, відбуваються за порожніх трибун, а це зовсім не те, що треба.

Теніс

Цьому виду спорту взагалі не щастить у 2020-му. У січні спортсмени скаржилися на важкі тренувальні та ігрові умови на Australian Open. Австралію тоді саме накрили великі лісові пожежі. А вже з лютого один за одним почали «відпадати» турніри різного рівня. Вчора взагалі з’явилася інформація про те, що WTA, слідом за ATP та ITF, розглядає варіант шеститижневої перерви. До вже скасованих мастерсів (турнірів, що за своїм статусом поступаються лише Grand Slam) в Індіан-Велсі та Маямі може додатися й Монте-Карло та ціла низка змагань різного рівня.

Біатлон

А це – один з найцікавіших випадків. На початку березня етап у чеському Нове Мєсто відбувся без глядачів. 12 березня стартував етап у фінському Контіолахті, який цілком може стати останнім, адже IBU вже неодноразово натякала, що безпека на першому плані. Однак, тут криється невелике лукавство: з 12 по 23 лютого чемпіонат світу відбувався в Італії, яка зараз є головним осередком вірусу в Європі. Зважаючи на досить тривалий інкубаційний період та можливе поширення вірусу Європою через тренерів, спортсменів чи фанатів, заява IBU виглядає дещо несерйозною.

Паралімпійське фехтування

Спорт не з найпопулярніших, однак і в ньому є відомі імена. Зокрема львів’ян Наталії Мокрвич, Андрія Демчука та Антона Дацка. І вони змушені залишитися без міжнародних змагань до 31 травня.  Етап Кубка світу у бразильському Сан-Паоло скасовано, те саме і з квітневою азійською першістю та чемпіонатом Європи, який мав проходити 26-31 травня у Великобританії. Перенесли лише Всесвітні ігри, на яких буде представлено і паралімпійське фехтування: замість 2-9 квітня, вони відбудуться впродовж 10-17 грудня 2020 року. Місце проведення незмінне – Таїланд.

Список не вичерпний, адже заходів скасовано набагато більше. Бо ж можна було згадати і про скасовані міжнародні матчі у водному поло, достроково завершений баскетбольний сезон в Україні чи щонайменше на місяць зупинений сезон в НБА. Під великим запитанням і проведення в Токіо літньої Олімпіади. Однак і немає мети інформувати про кожен випадок. Мета – показати, що спорт, як і інші сфери життя, проблема епідемії Covid-19 торкнулася. Мета – довести, що жодна подія не заслуговує на те, щоби призвести до речей набагато серйозніших, ніж нереалізована спортивна форма чи втрачені гонорари.

Тарас Жеребецький, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ