Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Львівщина спортивна: плани, виклики та потенціал 2022 року

Торішні спортивні досягнення Львівської області на Олімпіаді у Токіо відкрили можливості для подальшого розвитку галузі.
Роман Хім'як. Фото Гал-інфо.

Що очікувати у 2022 спілкувались з керівником управління молоді та спорту ЛОДА Романом Хім’яком.

На скільки профінансована галузь  у 2022 році?

Загальна сума фінансування, спільно з молодіжною політикою близько 192 мільйони гривень. Велика часта - орієнтовно 50 мільйонів йде на різне будівництво. Багато з якого інтегровано в рамках “Великого будівництва”. До прикладу 2021 у місті Буськ -  7 млн. грн обласних коштів, частина коштів була з місцевого бюджету та невелике дофінансування з державного бюджету.

У 2022 році заплановане будівництво трьох стадіонів за подібною схемою. Загальна концепція - у кожному районному центрі має бути великий легкоатлетичний стадіон на допустимому рівні мінімального фінансування. 

Наступним етапом стануть криті спортивні споруди з легкосплавних конструкцій, в яких можна проводити командні змагання з гандболу, волейболу, бадмінтону, футзалу. Це не є великий палац спорту, але перший крок до нього. Мова йде про споруду орієнтовно 1100 -1200 кв.м., тобто стандартний ігровий майданчик 42х22, зона безпеки, трибуни з однієї сторони, роздягалки, футкорт. Загалом це є типові проєкти, ціна на які близько 40-50 млн. грн.    

Якщо брати загалом, то фінансовий ресурс Комплексної програми розвитку фізичної культури та спорту Львівщини 2022 року складатиме 52 мільйонів 235 тисяч. У програмі передбачено 12 основних напрямків. Найбільше коштів буде спрямовано на модернізацію, розвиток мережі спортивних споруд та будівництво спортивних комплексів - 26 мільйонів, що на 24% більше від тогорічних видатків. Додатково передбачені 10 мільйонів на облаштування спортивних майданчиків.

Який вид спорту отримає найбільшу підтримку та/чи пріоритетність?

Є рекомендації Міністерства молоді та спорту України, щоб співфінансування олімпійських та неолімпійських видів спорту  було 80% на 20%. Проте ми дещо не дотримуємось цих рекомендацій. В наших реаліях це співвідношення виглядає  65% на олімпійські та 35% на неолімпійські види. Трошки порушуємо рекомендації. Умовно кажучи, такий вид спорту як кіокушинкай карате на Чемпіонаті області збирає більше тисячі учасників (ред. останній Чемпіонат області з кіокушинкай карате - 1100 учасників). Таке представництво не має жоден вид спорту. Вони конкурують по масовості  з черлідингом, який на  Чемпіонаті області збирає близько 800 учасників.  І все це - неолімпійські види спорту.

Паралельно з тим, олімпійські види спорту звикли, що у них є опіка від держави, тому у них дуже відстає маркетингова складова. Де знайти спонсорів, як зробити якісну колаборацію з бізнесом. 

Неолімпійські в цьому плані  “на голову вище”. Вони комунікують з бізнесом, вони знаходять цільову аудиторію, знаходяться в соціальних акціях, проєктах.

Якщо завтра скажуть “у держави є певна сума, але отримати її можна буде за певних умов”, то підозрюю 90% цих грошей забрали б неолімпійські  види спорту, адже вони більше адаптовані до ринкових умов.

Гуртки, секції, змагання, позашкільна діяльність. Чим зайняти дитину у 2022 році.

Великий сегмент на Львівщині - це ДЮСШа, яких по області є 66. Зокрема ті школи, які відносяться до мережі управління молоді та спорту ЛОДА - це 12 спортивних шкіл, 2 центри олімпійської підготовки, школи вищої спортивної майстерності. ДЮСШа - це перший крок вже до змагального спорту, але групи початкової підготовки  - це вже територія для діток, в залежності від вікової категорії. Спортивна чи художня гімнастика - дітки від 3 років, плавання - 5-6 років, важка атлетика вже від 12, бокс рекомендується не раніше ніж від 12-14 років. Хоча світ змінюється і діти зараз дорослішаються значно швидше ніж ми би того хотіли.   

Хто перший ініціює бажання до спорту батьки чи діти?

У наш час соціальне життя, життя в соціальних мережах - відіграє велику роль. Зараз діти бачать все, що пропонує стрічка. Так, на жаль, не завжди якісний контент доходить до діток. Минулого року ми добре попрацювали. Мали великий проєкт “промоція спортивних шкіл”. Топові школи знімали відео,  кожна школа себе презентувала у професійно відзнятому відео. 

Також на Львівщині створили інтерактивну мапу, на якій можна вибрати різноманітні секції, місця для заняття спортом та отримати всю потрібну інформацію.

COVID-19 2022 у спортивній сфері. Як змінилась галузь?

Перше, що змінила пандемія, це звичайно перенесення Олімпійських ігор з 2020 на 2021 рік. Спорт, туризм та культура - це певно три галузі, які найбільше потерпіли від карантинних обмежень. 

Обмеження у заняттях в спортзалах,  проведення великих спортивних заходів - Чемпіонат Європи, Чемпіонат Світу.

Важко дається підготовка. Професійному спортсмену щоб вийти на пік у певних видах спорту - йому треба готуватися півроку, тобто якщо людина виходить на пік своїх можливостей в серпні 2020 року, то зробити це ще раз у 2021 - це дуже складно і, часом, майже неможливо, адже це фізіологія, це організм.

Проте, медаль має дві сторони, і COVID навчив людей: здоров’я - це найважливіше і найдорожче, що може бути. Я це бачу навіть по своєму оточенню, по своїх друзях. 

Зимові види спорту на Львівщині 2022. Розвиток, плани.

Зараз маємо гарні результати від  біатлоністів  та санкарів. Оскільки з’явилась сучасна база Західний реабілітаційно-спортивний центр, окрім того, що вона повністю інклюзивна, та підходить для спортсменів з інвалідністю,  також там займається основна команда біатлоністів. 

З’явилось місце для тренувань - покращились результати.  

Наразі маємо проблему з лижними гонками. Немає тренерського складу, проте це не лише Львівська область, а й стосується всієї України. Також, багато з тих, хто стає на лижі, практично одразу переходить на біатлон.  

Бачимо, помаленьку підростає нове покоління спортсменів по фігурному катанню. Маємо потужну команду з хоккею. Проте це стосується молоді, адже дорослий хоккей набагато дорожче задоволення і утримувати дорослу команду фінансового немає змоги. Через це наші спортсмени потім потрапляють в європейські команди, грають за Канаду тощо.

Також не забуваємо про скандинавську ходьбу. Це вид спорту ще 15 років тому мав шалену популярність. Лижі або скандинавська ходьба задіює все тіло і тому була така розповсюдженість.

Цьогорічна зима радує, усі основні схили зараз засніжені. Також власники гірськолижних курортів, схилів всі мають гармати для засніження трас. Минулого року ще були перепади у снігу, а цьогоріч все добре тому маємо можливість розвивати зимовий спорт далі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ