Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Львівський футбол: ТОП-3 сезони

Попри невдачі цього сезону в УПЛ, львівський футбол має свої здобутки в чемпіонатах України.

Допоки «Карпати» перебувають на карантині, і на дні турнірної таблиці водночас. Допоки «Львів» не може перемогти в FavBet-лізі після її поновлення пропонуємо вам згадати три на нашу думку найуспішніші сезони львівських команд в чемпіонатах України.

«Карпати» 1997/98

Після попереднього сезону, де «зелено-білі» фінішували на 5 місці та дійшли до ¼ Кубка України команда зберегла своїх основних виконавців, а тому могла сподіватися на повторення результату. Тим більше, що до зони потрапляння в Кубок УЄФА тоді забракло 3 очок: туди відправилися «Ворскла» та «Дніпро», а «Карпатам» залишилися лише мрії про єврокубки.

У «бронзовому» сезоні 1997/98, на відміну від попереднього, більшість ігор у воротах провів Богдан Стронціцький. У чемпіонаті він лише тричі не потрапляв до складу. Окрім голкіпера, ще одразу 7 гравців увійшли до символічної збірної часів незалежності, складеної фанами у 2006 році. Мова йде про захисників Юрія Беня, Володимира Єзерського та Олександра Чижевського, півзахисників Сергія Ковальця та Сергія Мізіна, а також пари форвардів Іван Гецко та Андрій Покладок. Це й не дивно, адже наступний сезон, який може дорівнятися за успішністю до розіграшу 1997/98, трапиться вже після цього опитування.

У тому сезоні «карпатівці» пропустили лише 20 голів (0,66 за гру), що стало другим показником після «Динамо». Щобільше, підопічні Мирона Маркевича двічі обіграли грізних «динамівців», чий склад дійшов до ¼ Ліги чемпіонів, де поступився за сумою двох матчів 5:2 «Ювентусу». Якби ще вдалося краще виступити в іграх з прямими конкурентами – «Шахтарем» та «Дніпром», то могли б замахнутися і на «срібло». Однак два набрані очки за чотири матчі цього зробити не дали. У першій половині сезону не було забивного форварда: Олександр Паляниця прийшов з «Дніпра» лише взимку і все одно встиг наколотити 11 м’ячів. Вже у наступному сезоні утвориться міцна зв’язка Гецко-Паляниця і разом вони 32 рази засмутять суперника. А в «бронзовому» сезоні 1997/98 вся команда відзначиться 36 разів.

 «Карпати» 2010/11

Між сезоном, про який ми говорили раніше, та цим сплило чимало часу, трапився виліт у Першу лігу та повернення з неї та зміна президента. Ще сезоном раніше, у розіграші УПЛ 2009/10 «Карпати» під керівництвом Олега Кононова зайняли 5 місце. І хоча наступний сезон не підняв команду вище, він точно став більш успішним – через кваліфікацію «зелено-білим» вдалося потрапити у групу Ліги Європи.

Стартував в чемпіонаті клуб не надто впевнено: лише 1 перемога у стартових чотирьох турах. Можливо, тренерський штаб зробив більший акцент на боротьбі в єврокубках, де на шляху до групи були подолані «Рейк’явік», «Зестафоні» та «Галатасарай». І якщо перемога над першими двома сприймалася як цілком очевидний факт, то прохід «Галатасарая» став справжнім святом. Особливо зважаючи на розклади у другому матчі: пізній гол від турків та камбек з голом Федецького. І все це у компенсований до другого тайму час.

З групою відверто не пощастило: «Борусія» Дортмунд та «Севілья». І ще «ПСЖ», щоправда, дошейховий паризький клуб не був настільки грізною силою. От і в той розіграш Ліги Європи французи потрапили, перемігши у національному кубку, а в чемпіонаті зайняли лише 13 місце. Справжньою фортецею для львів’ян стала «Україна»: лише в компенсований час перемогу тут вирвали дортмундці, мінімально змогли перемогти іспанці, а «ПСЖ» в останньому турі зміг лише зіграти внічию. Набагато гірше справи йшли в гостях: жодного забитого та різниця 0:9.

У чемпіонаті України «зелено-білі» посіли знову 5 місце. І до сьогодні команда повторити цей результат не може: чи то в турнірі з 16, чи 14, чи 12 клубами. Можливо, повернення до 16 команд у часі зійдеться з поверненням єврокубків до Львова? Хтозна…

«Львів» 2018/19

Так, 6 місце серед 12 команд, можливо, не той результат, який заслуговує на потрапляння у трійку найкращих. Та він – найкращий на сучасному етапі львівського футболу. Маємо, те, що маємо. Поки «Карпати» вже який сезон поспіль були в пошуках ідеального тренера, вектору, чи шукали ще якісь відмовки власним невдачам, до Львова несподівано повернулося дербі. «Львів» помінявся з рівненським «Вересом» місцями та потрапив в УПЛ. Відсутність великих грошей в українському футболі дозволяє командам, що лише підвищуються у класі, боротися за єврокубки, та львів’яни пішли далі: вони оголосили ціль на сезон – бронзові медалі.

Під це завдання з Бразилії виписали десятки легіонерів, а на чолі поставили Жилмара – бразильського тренера, який мав досвід роботи в Україні. Здавалося би – хороше рішення.  Це вже зараз можна прочитати його зізнання про те, що керівництво на нього тисло, вказуючи кого ставити у склад. Тоді ж це бачилося декому як західноукраїнський «Шахтар», антипод «Карпатам», які ніяк не можуть повернутися до результатів часів Кононова чи Маркевича.

«Львів» справді був серед призерів. Щоправда, лише один тур: надалі команда балансувала на межі першої та другої шісток і таки змогла потрапити в чемпіонську групу, здолавши у 22 турі «Десну» - прямого конкурента у боротьбі за 6 місце. І хоча після 22 турів львів’яни були на 5 місці, а до «Зорі» було лише 2 бали, нав’язати боротьбу лідерам не вдалося. На фініші чемпіонату відставання від 5 місця склало 9 балів.

Львів не бачив свою команду в єврокубках вже майже 10 років. До трійки призерів чемпіонату України львів’яни не потрапляють вже 22 роки. І цього року не буде ні першого, ні другого. Малоймовірно, десь на грані з фантастикою, що щось з цього збудеться у сезоні 2020/21. Тому клубам, неважливо буде їх один, два чи три, варто працювати з вболівальниками, аби ті остаточно не відвернулися від футболу в місті.

Приємним є той факт, що вже наприкінці сезону ми, цілком ймовірно, зможемо говорити про ще одну команду, яка заслуговує місця в цьому рейтингу. У випадку виходу в УПЛ "Руху" він точно розширить цей топ, адже рівень конкуренції в Першій лізі такий, що підвищення у класі саме в сезоні 2019/20 - надзвичайно хороший показник.

Тарас Жеребецький, Гал-Інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ