Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Олег Музичук: Професійні шахи все більше нагадують снукер

У Ризі завершився особистий чемпіонат Європи з шахів серед жінок. Найкраще з українок виступила стриянка Марія Музичук. Вона набрала 7,5 очок і посіла п’яте підсумкове місце. Її рідна сестра Анна, проваливши кінцівку турніру, набрала 6,5 очок і в підсумку фінішувала на 26 місці.

Ще одна львів’янка Наталя Букса, набравши 6,5 очок, фінішувала 30-ою. Виступ одних з найсильніших шахісток світу Анна та Марії Музичук, а також усіх українських спортсменок проаналізував в інтерв’ю Гал-інфо батько та тренер сестер Музичук пан Олег.

Вважаю, Марічка виступила добре, - бере слово Олег Музичук. – П’яте місце – непоганий результат, зважаючи на ту величезну кількість учасниць, які брали участь на чемпіонаті Європи. Анна виступила не так вдало, але нічого надзвичайного у цьому не бачу. Вважаю, вона не відійшла від чемпіонату світу в Ірану, де провела дуже багато напружених партій. Мабуть, це і є основна причина чому Анна посіла таке місце. На мою думку, в шахах дуже важко передбачити яке місце займе той чи інший спортсмен на турнірі. Шахи – це своєрідний снукер, де дуже багато відіграє психологія. Є такі турніри, коли тоді не йде і з тим нічого не зробиш. Можливо, приблизно такий був турнір і для Ані.

Яка партія для неї була переломною на турнірі?

Думаю, 9 туру, коли Аня білими фігурами не змогла дотиснути румунку Іріну Булмагу. У неї була позиція, у якій вона повинна була здобувати перемогу. Ця невдача десь її вибила з колії. Після цієї партії вона зрозуміла, що цей турнір не її. Все-таки втома з попередніх турнірів далася взнаки. Вона була морально виснажена. Можливо, підкосило Анну й те, що вона не виграла фінал чемпіонату світу з класичних шахів, поступившись у підсумку китаянці.  

Марічка була менше задіяна у попередніх турнірах, пропустила чемпіонат світу. Як це вплинула на її гру на чемпіонаті Європи в Ризі?

Не сказав би, що Марічка багато пропустила і мала якусь перерву. Як то кажуть, вона завжди була в грі. П’яте місце її в Ризі – непоганий результат, але завжди хочеться більшого. Як то кажуть, людина – не робот. Дуже приємно те, що Марічка в Ризі не програла жодної партії.

Як відбулася підготовка дівчат до турніру в Ризі?

Усе в звичному режимі, без особливих несподіванок. На жаль, нам й надалі доводиться готуватися до турнірів за свій рахунок. Щоб провести належну підготовку, цього не завжди достатньо.

Як в загальному оціните виступ збірної України на особистому чемпіонаті Європи в Ризі?

Непогано. Вважаю, добре зіграли усі, а особливо Наталя Букса, Інна  Гапоненко та Юлія Осьмак. Виступ Наталії Жукової аж ніяк не здивував, оскільки вона – досвідчена шахістка і свого часу уже була чемпіонкою Європи. Деякі з дівчат зуміли вийти на чемпіонат світу, а це, погодьтеся, приємно.  

Чи здивувала перемога грузинської шахістки Нани Дзагнідзе?

Ні. Грузинка – сильна шахістка. Те, що вона виграла турнір можу сказати лише одне – молодець.

Наскільки до вподоби Вам швейцарська система проведення чемпіонату Європи серед жінок в 11 турів?

А що тут можна змінити? На даному етапі, вважаю, кращої системи немає. Якщо щось змінювати, то все впиратиметься в гроші. Для прикладу, щоб провести турнір за системою плей-офф, потрібен інший бюджет і потрібно, щоб туди суперниці відібралися. Зважаючи на те, що зараз усе вписується в гроші, потрібно реально дивитися на речі. Раніше були турніри за швейцарською системою у 9 турів, згодом у 13, але 11 турів це, мабуть, оптимальний варіант зважаючи на велику кількість учасниць.  

Які плани у Марічки та Анни після повернення додому з чемпіонату Європи?

Наразі грандіозних планів нема, дівчата хочуть відпочити. Можливо, дівчата зіграють на командному чемпіонаті світу в Хатимансійську, однак  про це говорити наразі рано. Наразі не володію інформацією чи там гратиме жіноча збірна України.

Богдан Пастернак, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ