Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Олександр Павелець: Львівський чемпіонат України буде показовим

Цьогорічний чемпіонат України з боксу серед дорослих відбудеться у Львові. Змагання триватимуть з 14 по16 листопада у виставковому центрі «ПІВДЕННИЙ-EXPO», а 18-19 листопада - на велотреку СКА.

Про підготовку до цієї події та розвиток боксу в Україні розповідає перший віце-президент федерації боксу України Олександр Павелець.

Чому саме Львову віддали право на проведення чемпіонату України?

Львів завжди славився хорошими традиціями проведення боксерських змагань найвищого ґатунку. Ми приймали чемпіонат Європи, Кубок Європи та чемпіонати України різних вікових категорій. На високому рівні у 2016-му чемпіонат України пройшов у Харкові, вже тоді було прийнято рішення, що наступні такі змагання відбудуться саме у Львові.Львівська школа боксу виховала призерів олімпійських ігор. Ростислав Заулічний здобув срібну нагороду в 1992 році на Олімпіаді в Барселоні, а Андрій Котельник був другим у 2000 році у Сіднеї. Цього року Андрію виповнюється 40, і ми вирішили провести чемпіонат України на його призи.

Чому важливо, що такі змагання проводяться у регіонах країни?

Сьогодні Харків, Львів, Київ, Черкаси, Чернівці, Івано-Франківськ, Запоріжжя, Маріуполь можуть провести змагання на найвищому рівні. Це дуже тішить. Адже чим ширша географія, тим більша популяризація боксу в Україні. Ми й надалі робитимемо ставку на регіони.

Чи всі найсильніші боксери країни візьмуть участь?

Старший тренер збірної України Дмитро Сосновський усім лідерам дав відпочити. Календар 2017 року був дуже насиченим та важким. Наші хлопці брали участь у чемпіонаті Європи до 22-х років, чемпіонаті Європи серед дорослих та чемпіонаті світу. Стільки разів протягом року виходити на пік форми нереально.

Чемпіонати України серед дорослих завжди відкривали нові імена. Оскільки не буде лідерів, ті спортсмени, що виступали на чемпіонаті України  до 22-х  років, мають хорошу нагоду себе показати. Тим паче, в нас багато талановитої молоді. Ми переконані, вони в майбутньому будуть гідно представляти нашу країну на європейських та світових боксерських форумах.

Боксери яких областей зараз домінують в Україні?

Безумовно, це Полтава. На останньому чемпіонаті Європи два вихованці місцевої школи боксу Олександр Хижняк та Віктор Вихрист стали чемпіонами. Високі результати показують також боксери Харківської, Київської, Хмельницької, Дніпропетровської, Черкаської областей та міст Києва і Маріуполя.

Як нині розвивається бокс в Україні? Чи збільшується кількість залів, спортсменів, кваліфікованих тренерів?

Ті приклади, які показували брати Клички, Дзинзирук, Котельник, нинішні успіхи Ломаченка, Усика надихають дітей до активних занять, постійної праці над собою. Все більше дітей хочуть бути схожими на своїх кумирів, досягати високих результатів. Постійно відкриваються нові зали та секції боксу. Показовим є те, що практично всі області мають своїх призерів  та чемпіонів України різних вікових категорій.

Коли ми можемо очікувати появу нової зірки?

Відповідь на це запитання ми отримали у Гамбургу, коли наш боксер Олександр Хижняк на чемпіонаті світу не лише став першим, а й був визнаний найкращим боксером чемпіонату не залежно від вагових категорій.

Цього року в Україні проходив чемпіонат Європи з боксу серед дорослих. Це показник довіри до нас з боку міжнародних організацій? 

Це дійсно так. Фундамент цієї довіри заклав ще віце-президент Європейської асоціації аматорського боксу,  член виконкому Міжнародної асоціації любительського боксу Ігор Іванович Гайдамак. Нинішній президент Федерації боксу України Володимир Продивус успішно продовжує славні традиції українського боксу на міжнародному рівні. Завдяки цьому нашій країні довіряють проведення чемпіонатів світу та Європи. Україна була, є і буде завжди однією з найкращих боксерських країн у світі.

Богдан Пастернак, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ