Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Пізній старт: чого чекати від нового сезону УПЛ?

У сезоні 2020/21 Львів у найвищому дивізіоні українського футболу представлятиме два клуби.

Вимушена пауза, що припала на весняні місяці, призвела до змін одразу у двох сезонах: перший довелося догравати у стиснуті терміни, а новий розпочинати з коліс, без передсезонної підготовки, до якої так звикли професійні футболісти. Кому ж це піде на користь, а хто видасть не найкращий старт в історії? Чи буде ще шанс надолужити?

«Europe League Finals» як передсезонка?

Коли «Шахтар» здобув «золото» задовго до фінішу чемпіонату, стало зрозуміло: тепер акцент робитиметься на Лізі Європи. Шлях, який завершився у півфіналі був чи не найоптимальнішим варіантом з огляду на українську першість. З однієї сторони були сильні спаринг-партнери (ще й в офіційних матчах) та непоганий плюс у клубну скарбничку, з іншої – немає потреби у переносах матчів: одно-двотижневий відпочинок лідерів не повинен позначитися у турнірній таблиці, адже відбудеться лише один матч.

 Єврокубкові бійці та їхні стартові позиції

Прохід «Шахтаря» практично до фіналу Ліги Європи трохи змістив акценти, але таки не зміг перебити головну інформаційну бомбу міжсезоння, а саме – призначення Мірчі Луческу головним наставником «Динамо». І якщо лідер минулого сезону міжсезоння заповнив єврокубковими матчами, то кияни, складається враження, що влаштували масовий перегляд. Біло-сині повернули з оренд практично усіх вихованців, аби дати тренеру максимально повну картину справ у клубі. Звичайно, що акцент на триманні м’яча та вдалій позиційній грі краще відпрацьовувати з командами рівнем нижче, поступово посилюючи опір суперників. Часу не так вже й багато: на шлях від дебютанта Першої ліги «Полісся» до суперника у третьому кваліфай-раунді Ліги чемпіонів лише трохи більше, ніж місяць. І перестрибнути не вдасться, це вже показав матч з «Десною», де чернігівці завдали першої поразки «Динамо» під керівництвом Луческу.

Що ж до самої «Десни», то головною новиною став відхід капітана Дениса Фаворова. Його позицію в новому сезоні закриватиме орендований у «Шахтаря» Юхим Конопля. Ще одним підписанням літньо-осіннього трансферного вікна став Михайло Мудрик. Історичний дебют клубу в єврокубках відбудеться 24 вересня, тож, навіть за умов неповної готовності цього вікенду, у підопічних Олександра Рябоконя є ще достатньо часу для підготовки до сезону. Їм, на відміну від столичного клубу, не потрібно ламати вибудувану гру, а всього лиш провести невеликі зміни, спрямовані на покращення гри.

А тепер про команду, куди й перейшов Денис Фаворов – луганську «Зорю». Криза, спричинена коронавірусом та усічене міжсезоння стали для більшості клубів достатньою причиною аби мінімізувати, а то й взагалі відмовитись від змін у складі. На цьому фоні луганці – очевидні антагоністи. До Києва повернулися орендовані Тимчик та Лєднєв, у австрійському напрямку відправився Євген Чеберко, бельгійський варіант розвитку кар’єри обрав Богдан Михайличенко. Під керівництвом Юрія Вернидуба команда славилася тим, що могла залишатися конкурентоспроможною попри щопіврічну зміну складу. Тепер Віктору Скрипнику необхідно навчитися робити те ж саме. Для цього, окрім Дениса Фаворова, були запрошені півзахисники Єгор Назарина, Денис Янаков, а також оборонці Жуніньйо та Максим Гречкін.

Особняком у цій компанії стоїть «Колос». Від моменту виходу з відпустки, а відбулося це 10 серпня, зі стану команди жодної звістки про трансфери на вхід чи на вихід. Єдиними новачками поки залишаються захисник Євген Новак та півзахисник Микита Кравченко. Перший повернувся з Македонії, де останній сезон провів у статусі капітана «Вардара». Микита ж перейшов до Ковалівки на правах оренди з «Динамо». Про якісь перспективи заздалегідь говорити рано. Успіх минулого сезону можна пов’язати з особливостями формату змагань. Тепер же емоційна складова, яка, без всяких сумнівів, допомогла ковалівцям пробитися в єврокубки, відійде на другий план. За «Колосом» у цьому сезоні буде спостерігати цікаво.

Середній клас з претензією на розвиток

Категорія ця достатньо широка, адже додатково ділити команди, що не гратимуть на два фронти справа марна. Таки здобути місце у єврокубках в цьому сезоні спробує СК «Дніпро-1». Його склад вже у минулому сезоні мало чим поступався представникам першої шістки. Здобутий досвід, а також підсилення у лиці габаритного форварда Артема Довбика, орендованого у «Динамо» Владислава Дубінчака та Богдана Сарнавського, який перейшов на правах вільного агента, повинні привезти єврофутбол у Дніпро вже влітку 2021 року.

Ще один невдаха плей-оф «Олександрія» теж залишається у когорті команд, що прагнутимуть завоювати єврокубкову путівку. Представники Кіровоградщини не шукали підсилення у міжсезоння, а займалися пролонгуванням своїх лідерів. З новачків можна виділити хіба що Максима Третьякова. Він виступав за жовто-чорних на правах оренди, а тепер підписав повноцінний контракт.

Завершуємо з учасниками єврокубкового плей-оф. Хоча розмови ходили про тренерські зміни в усіх командах, що не подолали плей-оф, сталася вона лише у Маріуполі. Остап Маркевич очолює вже третій клуб в Україні і перший у Прем’єр-Лізі. З новачків – орендовані у «Шахтаря» Олег Кудрик та Артем Бондаренко, а також Петро Стасюк, який минулого року захищав кольори «Миная» у Першій лізі. Цей трансфер, до речі, став першим для «Маріуполя» з 2018 року, де в графі останній клуб не значився «Шахтар».

Важко передбачити рівень гри «Олімпіка» в новому сезоні, адже минулий вони провели дуже контрастно, що, майже напевно, пов’язане з відходом тренерського штабу Вісенте Гомеса. Зворотний шлях у сезоні 2019/20 пройшла полтавська «Ворскла»: від відвертого аутсайдера до претендента на єврокубковий плей-оф та фіналіста кубка України. Залишається відкритим запитання чи не вигоріли емоційно гравці полтавчан після таких гойдалок.

Найбільш стабільним з цього переліку, на жаль, для львівського вболівальника є ФК «Львів». Залишивши клуб екснаставник Егіше Мелікян зізнався, що рівень вимог та фінансування не збігається, а працювати з цим складом на рівні, що вимагає керівництво, буде вкрай важко. У міжсезоння клуб змінив свій вектор: від більшості бразильців вирішили відмовитися, половина гравців, що брали участь у товариських матчах перебували в клубі на перегляді.

Бойовиті новобранці

Сезон Першої ліги, що завершився, не міг дати в УПЛ команди, що не відповідали б її рівню. Якщо для того, аби рости, потрібно грати з рівними суперниками, то «Рух», «Минай» та «Інгулець» точно мали з ким це робити. За бортом УПЛ залишилися далеко не найслабші «Волинь», «Агробізнес», «Металіст-1925» та «Оболонь-Бровар».

Переможець Першої ліги «Минай», схоже, провів основне підсилення ще напередодні рестарту сезону. Зараз у складі закарпатців зокрема виступатимуть добре знані львівській публіці Олег Голодюк та Денис Кожанов. Гучно та з «відрами горілки» вихід в УПЛ обіцяв святкувати «Інгулець». Команда з Кіровоградщини настільки самобутня, що точно додасть перчинки найвищому дивізіону українського футболу.

Що стосується «Руху», який представлятиме Львів у Прем’єр Лізі, то його склад теж вже багато в чому відповідає рівню УПЛ та дозволяє боротися не за право залишитися, а за комфортне місце десь в середині турнірної таблиці. Офіційний сайт жовто-чорних повідомляє про п’ять футболістів на перегляді. Подовжене трансферне вікно та пауза, пов’язана з іграми збірних, дає можливість подовжити свою підготовку ще на тиждень-другий, який дозволить вирівняти шанси. Адже короткотривала відпустка, яка була у старожилів Прем’єр Ліги, видасться новачкам, які щонайбільше обмежилися вихідними, здасться лише мрією, якій не судилося здійснитися.

Такий початок сезону наштовхує на думку, що справжній рівень команд ми зможемо спостерігати лише ближче до кінця вересня. За таких обставин найцікавіше буде спостерігати за представниками України в єврокубках та новачках елітного дивізіону. Саме їм, мабуть, буде найскрутніше.

Тарас Жеребецький, Гал-Інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ