Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

"Рух" - у Прем’єр Лізі. Історія про правильний розвиток

Львівський «Рух» завоював медалі Першої ліги та з нового сезону виступатиме в УПЛ. Як минув цей сезон для клубу, який двічі змінював наставника та боровся за одне з трьох прохідних місць у найбільш конкурентному розіграші в історії ПФЛ?

У перших п’яти турах «Рух», який з сезону 2019/20 став львівським, а не винниківським, здобув лише 8 очок з 15 можливих. Не найкращий старт могли б сказати ті, хто не бачив суперників жовто-чорних. Виїзна гра з «Балканами» на відверто не найкращому газоні, нічиї з прямими конкурентами у боротьбі за медалі «Волинню» та «Металістом-1925» та виїзд у Волочиськ до «Агробізнеса» з мінімальною поразкою. Та варто поглянути на результати інших команд і все стане зрозумілим: абсолютно всі клуби, що в підсумку боротимуться за місця у призовій трійці, за стартові п’ять турів бодай раз, але програли.

Після такого стартового відрізка, на якому вже була помітна хороша командна взаємодія та ігрова перевага рухівців над практично будь-яким конкурентом календар був дещо простішим, хоча й не обходилося без необов’язкових втрат очок. Якщо домашню поразку від «Оболоні-Бровар» зрозуміти можна, то виїзні 2:1 у Горішніх Плавнях навряд чи. Незважаючи на велику конкуренцію, «Рух» став зимовим чемпіоном, забезпечивши собі хороший настрій на відпустку та зимові збори: в останніх іграх 2019 року жовто-чорні по черзі мінімально здолали «Металіст-1925» та непоступливе «Прикарпаття».

Несподіванкою зимової паузи стала зміна головного тренера. Шляхи Леоніда Кучука та «Руху» розійшлися. Це стало громом серед ясного неба. «Ситуація з його відходом стала для нас справді шоковою. Команда була дуже засмучена… Працювати з ним було максимально комфортно. Кожен футболіст розумів рівень тренера та хотів взяти від нього якнайбільше. Леонід Кучук зі своїм досвідом міг дати кожному стільки, скільки окремі футболісти не отримують за всю спортивну кар’єру», - зізнався тоді голкіпер львів’ян Роман Мисак у інтерв’ю для «Гал-Інфо».

Далі були всім відомі причини, через які матчі УПЛ відклали, а турніри ПФЛ так і взагалі не встигли відновити у 2020 році. Між 19 та 20 турами Першої ліги минуло цілих сім місяців. Посткарантинний фінішний ривок дав зрозуміти командам: підсилюватися потрібно вже і зараз, адже трійка найкращих увійде в сезон УПЛ одразу, без відпусток та права на розкачку.

Тут варто віддати належне «Руху», який проробив основну роботу на підсилення ще взимку. Тарас Саків, Раті Ардазішвілі, Максим Білий, Микола Кухаревич, Станіслав Біленький, Олександр Бандура та інші. Підсилення у кожну ланку дозволяє зараз підійматися в УПЛ без потреби у нагальних і кардинальних кадрових змінах.

Сезон 2020/21, який «Рух» розпочне в УПЛ, стане дебютним для клубу та молодого наставника Івана Федика. Спеціаліст, який змушений був міняти Юрія Бакалова, досить непросто вкатувався в роботу. Адже клуб, окрім семимісячного простою, отримав ще й непростий виклик у вигляді карантину після того, як тестування виявило випадки зараження Covid-19. Цілком можливо, що саме це повпливало на результати серед яких програш «Агробізнесу» та виїзні нічиї з «Миколаєвом» та «Чорноморцем». Здобувати місце в УПЛ довелося через ігри з прямими конкурентами в кінцівці чемпіонату: «Минаєм», «Оболонню-Бровар» та «Інгульцем». Цікавий факт: попри заборону на відвідування матчів у протоколі з гри «Рух» - «Минай», як і на відео, помітна присутність вболівальників. Це єдиний матч після відновлення змагань у Першій лізі з вболівальниками у протоколі.

 Варто відзначити й інші команди, що підвищилися у класі цього року, адже кожна з них має свою особливу історію. Якщо «Рух» - це історія про правильну побудову клубу з його поступовим розвитком через чемпіонат області, аматорський чемпіонат, Другу та Першу лігу, то «Минай» - те ж саме, лише у пришвидшеному варіанті. За два роки вони пройшли дві ліги, ставши попутно першою командою з села, яка взяла золото Першої ліги. «Інгулець» увійшов в історію минулого року, коли став першим клубом не з УПЛ, що зумів пробитися у фінал Кубка України.

Поява таких колоритних постатей в УПЛ як президенти «Руха» Григорій Козловський та «Інгульця» Олександр Поворознюк, чи тренерсько-менеджерський дует Василя Кобіна та Михайла Кополовця з «Минаю» точно збільшать інтерес до нового сезону, як і той факт, що кількість команд нарешті збільшується. Сезон 2020/21 пройде з чотирнадцятьма командами, а вже через рік їх має стати шістнадцять. Ну і не забуваймо про Першу лігу. Хоча звідти знову вийде аж три команди, боротьба повинна бути цікавою: «Волинь», яка вже другий рік поспіль опиняється за крок від УПЛ; «Металіст-1925», який з нового сезону ділитиме харківського вболівальника з «Металом»; «Чорноморець», «Оболонь-Бровар» та «Агробізнес». Можливо здивує ще хтось. У новому сезоні за українським футболом точно варто спостерігати.

Тарас Жеребецький, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ