Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Спортивна Львівщина: від бадмінтону до стрільби

Наскільки спортивними є мешканці Львівщини та до яких секцій може долучатись доросле населення – дізнавалось Гал-інфо.

Фото - Марія Шевців, Гал-інфо

Цьогоріч на Олімпійських іграх у Парижі українські спортсмени здобули 12 медалей, із яких 3 – золоті. На 22 місці у медальному заліку Україна завершила три тижні запеклих змагань у різних видах спорту. Переможними для нашої країни цьогоріч стали бокс, стрибки у висоту і командне фехтування на шаблях. 

Проте чи користуються ці види спорту популярністю серед мешканців Львівської області? Яка фізична активність є найбільш доступною та цікавою для львів’ян? Та й загалом – наскільки спортивною є Львівщина? 

Про усе це та більше розповіли Гал-інфо керівник управління молоді та спорту Львівської ОВА Роман Хім’як та керівник Львівського обласного центру фізичного здоров'я населення "Спорт для всіх" Вадим Климович

Найпопулярніші види спорту на Львівщині

Бадмінтон, плавання та велоспорт – ось трійка найпопулярніших видів спорту серед мешканців Львівської області. Такими є підсумки минулорічних “Спортивних ігор Львівщини”, щорічні змагання, які тривають з кінця січня до середини грудня. Про це Гал-інфо розповів керівник управління молоді та спорту Львівської ОВА Роман Хім’як

Зазначимо, що “Спортивні ігри Львівщини” проводять серед людей різного віку та відповідно до їхніх навичок у певному виді спорту. Учасники змагань поділяються на три категорії: дорослі (18-40 років), ветерани (40+ років), люди з інвалідністю. Важливо також, що виступати за певну територіальну громаду повинна лише та людина, яка має відношення до неї: чи народилась у цій громаді, чи проживає у ній, чи працює, має прописку тощо.  У межах цього проєкту представлено різні види спорту: бадмінтон, плавання, настільний теніс, шахи та шашки, волейбол, оздоровчий туризм, легка атлетика, скандинавська ходьба тощо. 

Вибірка серед найпопулярніших видів спорту саме цих трьох (бадмінтон, плавання та велоспорт) є невипадковою. Адже ними часто займаються люди у вільний від роботи час, під час відпочинку на природі. Для початкового рівня ці види спорту легко може опанувати кожна людина, незалежно від віку. Проте, звичайно, цими видами спорту також можна зайнятись для опанування вищого рівня у спеціальних секціях під керівництвом тренера. 

Сьогодні спортивні локації для гри у бадмінтон функціонують у різних районах Львова. Для гри з друзями чи іншими учасниками можна у зручний час орендувати корти та ракетки з воланом. Додатково можна замовити також персональні чи групові заняття з тренером. 

Фото: Львівський обласний центр фізичного здоров'я населення "Спорт для всіх"

До речі, дуже часто вибір виду спорту залежить від можливостей, які представлені у конкретному населеному пункті чи навіть районі міста. Для заняття з плавання люди самоорганізовуються, аби у певні години щотижня займатися під керівництво професійного тренера. Проте важливо, що це той вид спорту, який розвивається там, де є басейн, а їх у Львові насправді мало, адже лише один із них придатний для занять професійним плаванням. Водночас важливо, що для людей, які займаються цим видом активності для власного здоров’я та задоволення – достатньо і невеликих басейнів у приватних спортивних залах.

“З позиції впливу на здоров'я та самопочуття, плавання — це один з пріоритетних напрямків фізкультурно-оздоровчої діяльності. Будь-хто з фізіотерапевтів та ерготерапевтів, лікарів, які спеціалізуються на серцево-судинних захворюваннях, підтвердять, що це чудовий варіант реабілітації та підтримки фізичного здоров’я”, - відзначив Роман Хім’як. 

Велоспорт також є тією фізичною активністю, якою можна займатися у будь-який зручний час у місті чи за його межами. Людині, яка має велосипед, достатньо витягнути його після роботи до парку та у власному режимі проїхати як один, так і десятки кілометрів. Адже цей вид спорту також дозволяє проводити тренування у будь-який зручний час та відповідно до власного самопочуття. 


Що ж тоді з іншими видами спорту? 

Звичайно, цими трьома видами спорту мешканці Львівщини не обмежуються. Окрім й так популярного усюди футболу, активного розвитку набув настільний теніс. Це пояснюється тим, що він не потребує особливих умов для занять. Стіл, тенісні ракетки і партнер – цього достатньо, аби займатись драйвовим і азартним видом спорту. 

“Географія цього виду спорту у Львівській області є однією з найбільш поширених через його доступність. Навіть у маленькому приміщенні, стандартному спортивному залі (42*24 метри) можна розмістити до десяти тенісних столів. І якщо за кожним гратимуть не двоє, а четверо, то вдасться залучити ще більше учасників”, - розповів Роман Хім’як. 

Натомість великий теніс, на відміну від настільного, передбачає значно більше фізичних навантажень, а тому й прихильників цього спорту менше. Популярний теніс у Городку, Золочеві, Трускавці, Червонограді, Новому Яворові, Стрию. Також цей вид спорту, як і більшість інших, вимагає спеціальної інфраструктури – майданчика зі зручним покриттям, спеціальні ракетки та тренерський супровід. 

Особливо популярною серед населення старшого віку сьогодні стає скандинавська ходьба, адже без зайвих зусиль та навантажень людина може займатись помірною фізичною активністю, якої достатньо для підтримки себе у здоровій формі. В області цією активністю займаються мешканці Дрогобича, Борислава, Золочева, Мостиськ. 

Керівник Львівського обласного центру фізичного здоров'я населення "Спорт для всіх" Вадим Климович розповів, що щовівторка Львівський обласний центр фізичного здоров'я населення "Спорт для всіх" організовує заняття зі скандинавської ходьби. Проводять їх у Стрийському парку безплатно для людей будь-якого віку. 

Зимовим відповідником скандинавської ходьби можна вважати заняття на бігових лижах. Така фізична активність є простішою, ніж катання на лижах у горах, проте також дає мінімальне навантаження на плечовий пояс, опорно-руховий апарат. Окрім цього заняття взимку дозволяють спалювати більше калорій, тому що організм додатково витрачає внутрішній ресурс для терморегуляції. 

Фото: Управління молоді та спорту Львівської ОВА

“На Львівщині більше популярними є гірські лижі через велику кількість гірськолижних курортів, де можна кататись як на природному, так і штучному снігу. Натомість із ковзанами ситуація інша. У нас немає муніципальних ковзанок. З більших – це “Медик” та льодова арена у Новояворівську. І все ж люди старшого віку там переважно катаються, аби супроводжувати дітей чи онуків, а не для власного задоволення”, - розповів Роман Хім’як. 

Звісно, існують й інші сезонні види спорту, які є доступними та популярними влітку. Оздоровчий туризм, наприклад, збирає значно більшу кількість учасників у теплі пори року. А географічне розташування Львівської області дозволяє мешканцям підкорювати вершини різної складності. Також, як зазначає Вадим Климович, існують приватні клуби та організації, які проводять тренування з водного туризму: сплав по річках, каякінг, рафтинг тощо. 

“Є такий крутий вид спорту – веслування на човнах. Федерація України з цього виду спорту щороку збирає учасників на змагання “Дракон”. Долучаються як молоді аматори, так і спортсмени старшого віку, які раніше були навіть чемпіонами світу. Це драйвовий вид спорту, коли в учасників аж вода кипить під тими веслами”, - поділився експерт.

Повномасштабна російсько-українська війна також вплинула на розвиток спорту, а саме – спортивної стрільби. Роман Хім’як зазначив, що в області мешканці займаються двома її видами: стендовою та практичною. На території області протягом останніх років облаштували два великих стрільбища: “Lemberg” неподалік Щирця, а також “Карабін” поблизу Кам’янки-Бузької. На них передбачені як довгі снайперські дистанції, так і короткі для новачків.

Додамо, що різні види спорту вимагають різних умов для проведення занять (спеціальні зали, інвентар) або ж постійну роботу з тренером. Про те, від чого залежить розвиток спорту у громадах та як залучати доросле населення до спортивних ініціатив, незабаром у статті Гал-інфо. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ