Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Спортивний-2019: рекордні виступи, неймовірні емоції та перемоги

2020 рік вже наполегливо стукає у двері. На порозі Нового року пропонуємо разом згадати найприємніші новини українського спорту у 2019 році.

Україна – чемпіон світу!

На молодіжному чемпіонаті світу з футболу, що у травні-червні проходив у сусідній Польщі, українцям вдалося поставити на вуха увесь світ. Збірна віком до 20 років вже не вперше грала на цьому турнірі, але до 2019 року максимальним результатом була 1/8 фіналу. І от – перемога. Впевнені, що команда Олександра Петракова та їхні перемоги у плей-оф над Панамою, Колумбією, Італією та Південною Кореєю надихнули не одну сотню дітей на заняття футболом.

На чемпіонат Європи - з першого місця

Рік без поразок. Таке досягнення підкорилося національній збірній під керівництвом Андрія Шевченка. А чого вартує домашній розгром сербів у Львові з рахунком 5:0 чи перемога на заповненому НСК «Олімпійський» над чинними чемпіонами Європи португальцями. Апетит приходить під час їжі: якщо на старті відбору пряме потрапляння на континентальну першість було хорошим результатом, то тепер вболівальники чекають щонайменше на вихід з групи.

«Золото» чемпіонату світу з біатлону

Після невдалого січня для збірної з біатлону, вони сповна реабілітувалися в лютому. Чемпіонат світу у шведському Естерсунді подарував дві медалі. І якщо третє місце в жіночій естафеті результат хороший, але очікуваний, то перемога в чоловічій гонці переслідування була як грім серед ясного неба. Перші медальні надії з’явилися ще в спринті, однак Дмитру Підручному забракло кількох десятих секунди. Він опинився на четвертій позиції, однак вже в наступній гонці продемонстрував неабияку жагу до перемоги та виборов «золото».

Даяна Ястреська: її перемоги та рекорди

У лютому тенісистка виграла свій другий турнір WTA та стала наймолодшою українкою, якій вдалося потрапити у ТОП-40. Даяна це зробила у 18 років, Еліні Світоліній це, до слова, підкорилося у 19 років. Після лютневої перемоги в Таїланді українка здобула ще й перемогу в Страсбурі. Ці дві перемоги стали єдиними для представниць України на турнірах серії WTA. 2019 рік Даяна Ястремська завершує на 22-ій сходинці рейтингу WTA.

Найкращий у Європі та світі. Жан Беленюк

Український борець у квітні став триразовим переможцем європейських першостей. У румунському Бухаресті Жан у фінальній сутичці здолав представника Азербайджану Іслама Аббасова. До цього він підіймався на найвищу сходинку п’єдесталу пошани у 2014 та 2016 роках. У вересні до золота чемпіонату Європи українець додав й перемогу на світовій першості. У фіналі Жан Беленюк був сильнішим за угорця Віктора Льорінца.

Ольга Харлан – переможниця загального заліку Кубка світу

Українська фехтувальниця отримує звання найкращої шаблістки сезону вже вчетверте. У 2019 році в її активі золото європейської та світової першостей, а також золота медаль на Гран-прі Сеула, «срібло» на змаганнях в Афінах і «бронза» - на Гран-прі Каїра. Загалом у скарбничці Ольги вже 8 золотих медалей з чемпіонату Європи, а також чотири індивідуальних та два командних «золота» з чемпіонатів світу.

Україна – третя на Європейських іграх у Мінську

Другі Європейські ігри принесли Україні 51 медаль різного гатунку. З 21 по 30 червня українським спортсменам вдалося вибороти 16 золотих, 17 срібних та 18 бронзових медалей. Окремо варто виділити гімнаста Олега Вєрняєва, який тричі підіймався на медальний п’єдестал. У його доробку одна золота та дві срібні медалі.

Вімблдон-2019: виступи Снігур та Світоліної

Еліна Світоліна зупинила свою ходу лише у півфіналі. Шлях до головного матчу турніру на англійських кортах їй перекрила Сімона Халеп. Варто зазначити, що перша ракетки України стала першою представницею нашої країни, якій вдалося дійти до півфіналу турніру серії Grand Slam. На юніорському Вімблдоні рівних не було Дар’ї Снігур. Вона стала лише другою українкою, якій підкорилося це досягнення.

Підсумковий турнір: два програні фінали та один переможний

Відзначились українки й на Підсумковому турнірі, куди потрапляють лише топові спортсменки, відповідно до рейтингу. В дорослому за крок від перемоги зупинилася Еліна Світоліна, у юніорському теж у фіналі зазнала поразки Дар’я Снігур. А от в парному розряді українка таки підняла над головою трофей. До того ж другий рік поспіль. Минулого року Людмила Кіченок зробила це в парі з сестрою-близнючкою Надією, а цього року з Андреєю Клепач зі Словенії.

Ломаченко здобуває ще один чемпіонський пояс

У поєдинку за вакантний пояс WBC українець у серпні зійшовся з Люком Кемпбелом. Василь успішно захистив свої пояси та додав ще один, перемігши одностайним рішенням суддів. Для того щоби стати абсолютним чемпіоном залишилося здобути лише один пояс – IBF. Саме за нього український боксер і буде битися вже у 2020 з Теофімо Лопесом.

Дебютна перемога Усика в супертяжах

Після річної перерви Олександр повернувся на ринг, хоча й не з тим суперником. Чазз Уізерспун став заміною для Тайрона Спонга, в крові якого знайшли допінг. Відбулося це все за декілька днів до самого поєдинку. Протримався досвідчений боксер сім раундів, після чого його команда вирішила відмовитися від продовження поєдинку. Тепер Усик втримує першу позицію в рейтингу WBO та є обов’язковим претендентом на титул, яким володіє Ентоні Джошуа.

Дар’я Білодід вдруге стала чемпіонкою світу з дзюдо

У 2018 році українка в віці 17 років та 11 місяців стала наймолодшою чемпіонкою світу в історії, перевершивши досягнення японки Рійоко Тамурі на 2 місяці. А вже в цьому році Дар’я стала й наймолодшою дворазовою чемпіонкою. Також у липні вона стала чемпіонкою Європейських ігор, а в жовтні – переможницею турніру серії Великого Шолома в Абу-Дабі.

«Rising star» серед стрибунів у висоту

Для Ярослави Магучіх цей рік став роком великих досягнень. На початку травня у віці 17 років і 226 днів стала наймолодшою переможницею етапів Діамантової ліги з стрибків у висоту. У той день їй підкорилася висота 1.96 метра. Вже на одному з наступних етапів Ярославі підкорилися й два метри. Тут вона стала теж наймолодшою в історії. Продовжила вона переписувати історію й на дорослому чемпіонаті світу в Досі. 2.04 метри – новий юніорський рекорд, який, до того ж, приніс срібло світової першості. Також цьогоріч українка перемогла на чемпіонаті Європи серед юніорів. За такі результати вона відзначена званням «Зірка, що сходить» у Європі та світі.

Українська каратистка – найкраща в історії

Напередодні Токіо-2020, де вперше буде представлено карате як вид спорту, в України є серйозні медальні надії. Львів’янин Станіслав Горуна має у своєму активі золото Європейських ігор у Мінську, Галина Мельник – бронзу. Четвірка українок здобули командне золото на чемпіонаті Європи (Аніта Сєрьогіна, Галина Мельник, Діана Шостак, Анжеліка Терлюга).

Найбільше здобутків у 2019 році має одеситка Анжеліка Терлюга. Третій рік поспіль українка стає найкращою за підсумками сезону та продовжує втримувати першість у рейтингу своєї вагової категорії за всі часи. П’ять перемог на етапах Прем’єр ліги та одне срібло, а також срібло і бронза на етапах Серії А – ось медальний здобуток Анжеліки Терлюги у 2019 році.

Михайло Романчук: «рекордний» заплив на Кубку світу

У липні Український плавець Михайло Романчук став другим на чемпіонаті світу в південнокорейському Кванджу. У фінальному запливі на 1500 метрів вільним стилем він поступився лише майбутньому переможцеві з Німеччини. А наприкінці року Михайло здобув золоту медаль на етапі Кубка світу в Досі на цій же дистанції. Зробив він це з рекордним для змагань часом.

Рік, що минає, подарував багато позитивних емоцій від перемог українських спортсменів. Ще більше надій маємо на 2020 рік, адже він – олімпійський. Сподіваємося, що до цих імен додасться ще з десяток нових вже після ігор у Токіо. 

Тарас Жеребецький, Богдан Пастернак, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ