Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Три місця та сім претендентів: рестарт Першої ліги

Сім місяців. Саме стільки клуби Першої ліги не виходили на поле в офіційних матчах.

Навряд чи на таке очікували вболівальники, футболісти та функціонери. Цей сезон мав стати одним з найбільш пам’ятних саме за спортивним принципом: позаду вже 2/3 чемпіонату, а половина команд лосі претендує не лише на медалі, а й на перемогу.

Що в підсумку переважить: спортивна складова чи інтриги довкола чемпіонату, способу його завершення? Якщо інтрига продовжить жити до кінця чемпіонату, є сподівання, що в історії залишиться саме результат. У якому стані зараз всі претенденти на підвищення? З ким їм залишилося зіграти? Як змінився склад за більше, ніж пів року без офіційних ігор?

«Рух» (1 місце, 39 набраних очок)

Зимові збори в Туреччині так і не дали очікуваного результату, адже до них та після на футболістів чекала відпустка. Взимку команду поповнила ціла група гравців: голкіпер Олександр Бандура, захисники Тарас Саків та Юрій Романюк, перший в історії клубу грузин Раті Ардазішвілі, нападник Микола Кухаревич, орендовані Станіслав Біленький та Максим Білий. У клуб повернулися з оренд Мар’ян Мисик та Габріель, а також Святослав Козловський, який виступав за клуб до 2018 року.

За винятком останніх трьох турів, у яких підопічні Івана Федика, зіграють підряд з Минаєм, Інгульцем та Авангардом, календар достатньо сприятливий: тут вам і три з чотирьох останніх команд (Черкащина, Кремінь і Металург) і домашні матчі з більшістю конкурентів за вихід в УПЛ.

Лише не зрозуміло у які терміни «жовто-чорні» дограватимуть чемпіонат: якщо повторні тести виявлять більше, ніж 4 випадки Covid-19, команду чекатиме карантинна доля Карпат та максимально зжаті терміни.

  «Волинь» (2 місце, 38 набраних очок)

Фото: офіційний сайт ФК "Волинь"

Волинь – найбільш результативна команда в цьому сезоні. Щоправда, пропускають волиняни на рівні середняка. Можливо, саме тому й йдуть другими, а не першими. Взимку склад команди залишили два легіонери з досвідом гри в УПЛ: Младен Бартуловіч перейшов у Інгулець, а Міха Горопевшик поповнив склад мінського Динамо.

Їм на зміну прийшли Станіслав Куліш, Джемаль Кизилатеш та Віталій Приндета, люди, що теж провели чимало ігор в УПЛ. Також склад поповнив оборонець з Прикарпаття Ярослав Конкольняк.

Дебютний у 2020 році матч «хрестоносці» зіграють в Одесі з місцевим Чорноморцем. Із прямих конкурентів Волині залишилися матчі з Минаєм, Інгульцем, Агробізнесом, Оболонь-Бровар та Металістом-1925.

«Минай» (3 місце, 37 набраних очок)

Якщо новини про позитивні тести на коронавірус у Руху з’явилися вчора, то закарпатці з цим стикнулися ще на початку травня. Там все обмежилося одним гравцем. Що ж до футбольної складової, то Минай, на відміну від інших клубів, встиг провести офіційні поєдинки. Спочатку в ¼ Кубка України здолав Інгулець, а нещодавно поступився Динамо у півфіналі.

Закарпатцям у 11 турах потрібно зіграти з 6 прямими конкурентами: восени підопічні Василя Кобіна встигли зіграти з Оболонь-Бровар, перемігши їх вдома 4:1. Для виходу в УПЛ команда підсилилася цілою групою гравців: з Угорщини повернули добре знаного за виступами у складі Карпат Олега Голодюка, з друголігових Калуша та Ужгорода взяли Данила Книша та Сергія Машталіра. Ще раніше закарпатці підписали ексгравця Карпат та Ворскли Андрія Ткачука, ексгравця Руха Романа Никитюка, Богдана Оринчака з «Прикарпаття», а також вільних агентів, молодих братів-близнюків Петра та Василя Луцівих.

«Інгулець» (4 місце, 37 набраних очок)

Питання третього місця та додаткових показників, за якими їх визначати було досить гарячим. Інгулець навіть звертався за роз’ясненням у ПФЛ та готовий був відстоювати свою правоту у футбольних судах. На щастя, робити цього не доведеться, адже чемпіонат дограють.

Команда з Петрового, як і Минай, встигли зіграти офіційний поєдинок, однак ще в березні. Останніми матчами були спаринги з Ворсклою, СК Дніпро-1 та запорізьким Металургом. У всіх, до слова, Інгулець переміг. Про Младена Бартуловича, який перейшов з Волині ми вже згадували. Іншими новачками клубу стали Артем Чорній (останній клуб - Чорноморець), Микола Квасний (Львів) та Ігор Загальський (СК Дніпро-1).

«Оболонь-Бровар» (5 місце, 37 набраних очок)

Оболонь – одна з найбільш досвідчених команд. Серед претендентів на підвищення середній вік гравців, що виходили на поле вищий лише у Інгульця. Цей досвід допомагає попри невелику різницю забитих і пропущених, лише +7, втримуватися у боротьбі за медалі. Більше того, до останнього осіннього туру кияни підходили на 2 місці, але розгромно поступилися Минаю та скотилися на 5 місце.

Перевагою команди є те, що більшість матчів з прямими конкурентами вона проведе на своєму стадіоні. Хоча наскільки ця перевага буде суттєвою, зважаючи на порожні трибуни, сказати важко. У міжсезонні команду покинув тренер Сергій Ковалець, натомість, до досвідчених Боровика та Валєєва, про підписання яких стало відомо ще восени, додалися Василь Білий (останній клуб – Алтай, Казахстан), Олег Бородай (Авангард), Владислав Рябцев (Вікторія, Сумська область), Дмитро Фастов (Sporting Club Ideal, Португалія) та Олександр Голіков (Чорноморець).

«Агробізнес» (6 місце, 37 набраних очок)

Після скандалу з поїздкою нападника Ігоря Сікорського у Росію та розірвання співпраці, команда заповнила вакантну позицію форварда досвідченим Дмитром Козьбаном, останнім клубом якого був Кремінь. Також склад поповнили нападник Сергій Петров, півзахисник Сергій Косовський, захисник Євген Захарченко та орендований у Карпат голкіпер Андрій Артим.

«Металіст-1925» (7 місце, 35 набраних очок)

Харків’яни минулого року не змогли повторити успіх СК Дніпро-1 та повернути УПЛ у своє місто за два роки. У сезоні 2019/20 це зробити буде ще складніше, адже кількість суперників у боротьбі за підвищення значно зросла. І це попри той факт, що кількість місць, які дають можливість зайти в УПЛ теж збільшилася.

Ще впродовж осінньої частини чемпіонату харків’яни підсилилися двома легіонерами: бразильським хавбеком Дереком Фрейтас Рібейро та молодим нігерійським захисником Чідерою Келіт Аніхом. Вже взимку до них приєдналися Роберт Гегедош, Максим Банасевич та Сергій Ченбай.

Металісту-1925, який має найбільшу відвідуваність у Першій лізі особливо непросто буде без вболівальників. Та харків’яни за будь-яких умов проводили б практично всі матчі з прямими конкурентами на виїзді. Їхній календар є одним з найважчих, що теж ускладнює завдання виходу в УПЛ.

У цьому списку міг би бути краматорський Авангард. Однак він не подав документи на атестацію, а тому в УПЛ не збирається. Міг би тут бути і одеський Чорноморець, який на ту ж таки атестацію документи подав, але осінні результати та зимово-весняні фінансові новини не сприяють у боротьбі за путівку в УПЛ. Тим паче, що Чорноморець та 3 місце розділяє прірва у 15 очок, яку відіграти за 11 турів, що залишилися, практично неможливо.

Хай там як, догравання чемпіонату точно буде цікавим. Інтрига у Першій лізі зросла настільки, що окремі матчі повертаються на канали «Футбол». Можливо, на показ претендуватиме і «Уніан». Вже з середи Перша ліга відновиться після семимісячного простою.

Тарас Жеребецький, Гал-Інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ