Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Як депутати міськради владний «пиріг» поділили

Після довгих напружених переговорів політичні сили Львівської міської ради нарешті узгодили голів 12-ти постійних депутатських комісій ЛМР. Попри те, що консультації тривали більше двох тижнів, на першу робочу сесію міськради, яка відбулася 28 квітня,  партії та блоки вийшли фактично з уже узгодженими кандидатурами. Так, найбільше голів і до того ж  найвпливовіших комісій отримала, звичайно, фракція блоку „Наша Україна”. Їй дісталася комісія депутатської діяльності та законності, бюджетна комісія, економічної політики, землекористування, а також інженерного господарства, транспорту та зв’язку. Блок Тимошенко поступився НУ лише на одного голову депкомісій, отримавши комісію архітектури, будівництва і збереження історичного середовища, комунального майна, комісію медицини, науки і соціального захисту, а також комісію молоді і спорту. Фракції УПН, ВО „Свобода” та ГП „Пора” мають по одній депутатській комісії — комісію екології та природокористування, комісію житлового господарства та комісію культури, дозвілля та промоції відповідно. Натомість фракції ПРП взагалі не дісталося посади голови жодної комісії.

За кількістю заступників голів депкомісій лідирує знову ж таки „Наша Україна”, яка отримала п’ять заступників, друге місце посідає ПРП — три заступники, два заступники голів постійних депутатських комісій у ГП „Пора” і по одному в БЮТ та „Свободи”, УНП ж не отримала жодного заступника голови депкомісії. 
Зовсім іншим виглядає розподіл сил щодо секретарів депутатських комісій. Тут лідирує Блок Тимошенко, який отримав чотири секретарі, на другому місці ГП „Пора” — три, УНП має два заступники голів комісії, а „Наша Україна” та „Свобода” по одному. Наразі залишається вакантним місце секретаря комісії депутатської діяльності та законності. Депутат від БЮТ Теодор Дяків, який претендував на цю посаду, зазначив, що під час узгодження посад не йшлося, про те, що він має стати секретарем комісії і відмовився від цього місця.
Останній етап переговорів щодо узгодження голів комісій, як повідомив міський голова Львова Андрій Садовий, тривав більше шести годин, однак в цілому, як голова міста, так і депутатський корпус задоволені результатами переговорів і запевняють, що вони були досить плідними і кожна з політичних сил була готова на компроміси.
„Нам вдалося досягти розумного консенсусу, адже кожна депутатська фракція мала потужних фахівців. Ми спробували балансувати ситуацію, щоб в керівництві комісій не було дублювання, тобто якщо голова комісії від однієї політичної сили, то заступник та секретар мав бути від іншої”, — наголосив „Гал-info” Андрій Садовий.
Як наголосив міський голова, кожне рішення щодо голів всіх без винятку комісій давалося йому не легко, але загалом він задоволений результатом і сподівається на плідну співпрацю з головами депкомісій. Зі свого ж боку голова міста обіцяє зробити все для того, щоб депутати змогли нормально продуктивно працювати.
Найбільшою популярністю серед депутатів користувалися бюджетна комісія, комісія землекористування, комісія архітектури, будівництва і збереження історичного середовища а також комісії комунального майні і житлового господарства. Відповідно, за ці комісії йшла найбільша боротьба і навіть не лише за те, щоб їх очолити, але й взагалі в них увійти. Як запевнив „Гал-info” голова фракції УНП у міськраді Юрій Кужелюк, левова частка депутатів прагнула стати членами котроїсь з цих п’яти комісій. Наймеш популярною, як не дивно, стала комісія економічної політики. Як повідомив „Гал-info” голова фракції „Нашої України” в ЛМР Василь Трач, депутати довго не могли знайти бажаючого очолити цю комісію.
„Ця комісія не матиме жодних преференцій, але водночас це, можливо, одна з найважливіших комісій. Комісія економічної політики повинна накреслити перспективи роботи міськради на довгий період, і від того, як вона спрацює, фактично залежатиме робота всіх інших депкомісій”, — наголосив Василь Трач.

Цього разу, на диво, не було особливих суперечок щодо голови земельної комісії, принаймні так запевняють народні обранці, в той час як за минулих каденцій це була одна з найконфліктніших комісій між політичними силами. Така ситуація, як переконаний Василь Трач, що комісію землекористування розділили на дві комісії: власне комісію землекористування та комісію архітектури, будівництва і збереження архітектурної спадщини.
„Ми виходили з того, що зараз перед нами стоять важливі завдання, зокрема, формування Генерального плану міста, тому щоб проблемам питанням розвитку міста більше уваги, ми розділили багато питань”, — пояснив Василь Трач.
Втім, попри всі труднощі, загалом рішення по головах депутатських комісій, як переконані керівники всіх шести фракцій у Львівській міській раді, справді було дуже виваженим, отож ображених і цьому процесі залишитися не мало б. Всім довелося йти на компроміси, але „торгівлі” під час переговорів не було, — одноголосно запевняють вони.
Як зазначив голова фракції НУ в міськраді, пропонуючи кандидатури на посади голів комісій, блок керувався тим, у яких галузях має фахівців.
„Від „Нашої України” в міськраді представлено багато різних галузей, тому, визначаючись, ми робили все для того, щоб вони могли реалізувати себе в депутатських комісіях, — зазначив голова фракції НУ в міській раді. — Загалом же, всі йшли на компроміси, що довело, що в раду прийшли колеги — люди, які переживають за місто, для яких доля і майбутнє Львова значно важливіші, ніж такий етап як формування комісій та структури міської ради. Навіть ті непорозуміння, які були під час формування комісій, в процесі роботи, думаю, знівелюються”.
Блоку Юлії Тимошенко, своєю чергою, в процесі переговорів вдалося відстояти те, на що він претендував із самого початку, — повідомив „Гал-info” голова фракції БЮТ у міськраді Роман Федишин.
„Ще на початку переговорів ми заявили, що претендуємо на чотири комісії, якщо секретар міськради не наш. Якщо ж секретар від нас - то три комісії. Наші побажання були враховані і фракція, та я зокрема як її керівник, задоволений результатом. Переговори були конструктивними”, — наголосив Роман Федишин.
Натомість, фракціям менш впливових політичних сил, ніж „Наша Україна” та БЮТ у процесі узгодження кандидатур голів фракцій, поки довелося позбутися деяких амбіцій. Щоправда, і вони фактично не скаржаться.
Так, фракція УНП у Львівській міській раді, отримала лише голову комісії екології і природокористування, в той час як мала плани і на голову бюджетної комісії. Щоправда, натомість партія отримала секретаря земельної комісії та комісії житлового господарства.
„Звичайно, під час переговорів був обмін думками, часом досить активний, але я б не сказав, що між нами були серйозні конфлікти. Як на мене, все відбувалося досить мирно, особливо якщо порівняти з минулою каденцією, коли в сесійному залі навколо питання узгодження голів комісій тривала корида”, — зазначив Юрій Кужелюк.
ГП „Пора”, як повідомив „Гал-info” голова фракцій партії в міськраді Маркіян Іващишин, також претендувала на голову бюджетної комісії, а крім цього на голову комісії молоді і спорту або ж комісії культури, дозвілля, туризму та промоції. Останню, власне, очолив саме Маркіян Іващишин. Щоправда, скаржитися пористам також не доводиться, адже їхній представник Володимир Квурт став секретарем міської ради. Свою стратегію стосовно голів депутатських комісій ГП „Пора” побудувала досить хитро.
 „Ми ставили лише один принцип, що кожна політична сила має через рік прозвітувати про діяльність свого представника на посаді голови депутатської комісії, яку він очолив. Саме тому, ми, наприклад, стояли на позиції, щоб віддати „Нашій Україні” земельну та архітектурну комісії, щоб вони через рік подали якийсь звіт”, — пояснив Маркіян Іващишин.
Як наголосив же голова фракції ВО „Свобода” Василь Павлюк, хоча й членам партії під час розподілу посад у депкомісіях дісталося не так вже й багато, в міську раду вони прийшли перш за все працювати, отож всіх задоволені.
Лише голова депутатської групи партії „Реформи і Порядок” Олег Бас зазначив, що насправді переговорний процес відбувався не так „гладко”, як запевняють інші, хоча на результати переговорів ПРП також не скаржиться.
„Для мене процес переговорів був дещо несподіваний, бо ми домовлялися про одне, а в результаті нас поставили перед фактом зовсім іншого. Я мав бути головою комісії інженерного господарства, а потім нам запропонували комісію економічної політики, ПРП була не готова запропонувати кандидатуру на цю посаду, отож ми сконцентрувалися на тому, щоб отримати  якнайбільше заступників голів комісій і зараз маємо три заступники, хоча й наші представники  не очолили жодної комісії”, — наголосив Олег Бас.


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ