Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Економіка

Банки не будуть звітувати про персональні дані клієнтів

Напередодні в медіа з'явилась інформація, що банківські установи з 5 червня будуть надсилати до Нацбанку інформацію про безготівкові платежі своїх клієнтів в Інтернеті.
Фото: freeradio.com.ua

Про таку звітність йдеться у Листі НБУ (№ 25−0005/38228 від 1 червня 2023 р), який надійшов до всіх банківських установ. Як зокрема повідомив портал "Мінфін", щопонеділка до 16.00 банки мають надіслати до Нацбанку інформацію про безготівкові платежі своїх клієнтів в Інтернеті за попередній тиждень. Такі дані мають бути подані із зазначенням імені клієнта або назви суб'єкта господарювання, який здійснював відповідні платежі. 

Гал-інфо звернулось за роз'ясненням інформації що з'явилась до директора департаменту комунікацій Кредобанку Віктора Гальчинського.

"Одразу всіх заспокою, про передачу інформації по операціях конкретних клієнтів банків-держателів платіжних карток, мова не йде. Це звітність по типах операцій та операторах. Тобто банк, який надає послуги онлайн-еквайрингу, має подати, що за тиждень ним було проведено стільки-то переказів з картки на картку на таку то суму. Чи стільки то інтернет-платежів на таку то суму. Це вся інформація, яку будуть передавати в Нацбанк. Я розумію, що була пересторога, що мова йде про операції клієнтів-держателів платіжних карток. Можна чітко сказати - ні! Додаток, до листа який оприлюднили медіа,  чітко регламентує цю звітність та не містить жодного обов'язку про передачу якихось персональних даних клієнтів. Мова лише про звітність по загальних обсягах та типах операцій і це абсолютно нормально", - повідомив Віктор Гальчинський.

Крім того, він нагадав, що обмін інформацією між регулятором і банками стосовно банківської таємниці, здійснюється відповідно до ЗУ "Про банки і банківську діяльність",  здійснюється та здійснювався раніше. Але в даному конкретному випадку мова не йде про передачу даних окремих держателів платіжних карт.

Нагадаємо, що відповідно до законодавства України встановлена порогова сума операцій, після якої наступає фінансовий моніторинг походження коштів - 400 тисяч гривень / одна банківська операція.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ